Реклама / Ads
3| 4443 |27.01.2017 НОВИНИ

И Радев като Борисов поиска стабилност от служебното правителство

.
Служебният кабинет
От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна обстановка. Междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Това каза президентът Румен Радев при представянето на кабинета.
 

В тази сложна ситуация ни е необходима сигурност и стабилност за изпълнение на важните задачи на обществото и държавата. Той изброи и приоритетите:

- Нормално   функциониране на държавата 

-Провеждане на честни избори

- Подготовката на председателството  на  Съвета на ЕС 

- Гарантиране на финансовата  стабилност, реда и сигурността на българските граждани.

- Спокойно  и ефективно работеща държавна администрация

 

Радев поиска:

Задълбочен  анализ на всяко министерство. При порочни практики, довели до ощетяване на държавата , те да бъдат осветлени и  прекратени. Нулева толерантност към корупцията. За почтеност и прозрачност на министрите. Ще следя за спазване на върховенство на закона. Служебното правителство да запази надпартийност . Той определи премиерът Огнян Герджиков като  човек на диалога.

 

"Огнян Герджиков е човек на диалога. Вярвам, че чувството му за хумор понякога ще бъде необходима противоотрова във време на остра и тежка предизборна кампания”, с тези думи президентът Румен Радев представи служебния кабинет.

„От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство. То ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка", заяви президентът в началото на церемонията по встъпването в длъжност на правителството "Герджиков".

"В предизборния период междупартийният дебат се изостри. Геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност и изпълнение на важните задачи за обществото и държавата", добави той.

Радев подчерта още: "Имаме ясно очертани приоритети - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на ЕС. От изключителна важност е гарантирането на финансовата, социалната и икономическата стабилност на страната, реда и сигурността на българските граждани. Това означава спокойно и ефективно работеща държавна администрация".

Основна мисия на служебното правителство по думите на държавния глава е организирането, подготовката и провеждането на свободни и честни избори. Те трябва да позволят на избирателите да заявят ясно своята воля.

Служебното правителство трябва да предприеме всички необходими мерки за недопускане на изборни манипулации и действия, опорочаващи изборния процес.

Председателството на съвета на ЕС е друга важна задача, добави Румен Радев. По думите му то е не само предизвикателство, но и огромен шанс за страната ни не само да демонстрира лидерство, но и да заяви и отстоява приоритетите ни. За изпълнението на тази задача е необходимо да се подобри взаимодействието и координацията между институциите на всички нива. Затова в новото правителство има предвиден пост зам.-министър председател по подготовка на председателството на България", каза още президентът.

По думите му трябва да се извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло.

„Ще настоявам при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция, за почтеност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията. Ще следя за спазването на върховенството на закона”, заяви президентът.

Радев призова служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в предизборната борба. Президентът представи членовете на служебния кабинет и им пожела успех и мъдрост в управлението на България до изборите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3720 |27.01.2017 Радев представя официално служебния кабинет . 8| 4325 |26.01.2017 „Галъп”: 61% недоверие към Борисов . 9| 7792 |26.01.2017 Проф. Константинов: И с влияние ген. Радев е намерил балансиран кабинет . 1| 3923 |26.01.2017 Младост протестира, докато СОС приема бюджета

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads