Реклама / Ads
0| 2816 |21.11.2022 НОВИНИ

ЕС сигнализира, че се увеличава употребата на райски газ

.
Източник: Снимката е илюстративна
Употребата на ”Райски газ” за развлечение е все по-тревожна в Европа, заяви в Агенцията по лекарствата на Европейския съюз (EMCDDA), като подчерта риска от отравяния, изгаряния и увреждане на нервната система.
 

"Увеличаването на употребата на диазотен оксид за развлечение в някои части на Европа е причина за безпокойство", заяви директорът на ЕЦМНН Алексис Гусдел.

"Съществува общо схващане сред потребителите, че вдишването на диазотен оксид е безопасно, допълва БГНЕС.

 

"Въпреки това виждаме, че по-честата или по-интензивна употреба на газа увеличава риска от сериозни вреди".

Диазотният оксид има различни легитимни медицински, промишлени, търговски и научни функции.

 

Той се използва като хранителна добавка и като анестетик.

Никотинови дъвки вместо райски газ: Директор поиска спешни мерки

През последните години той става все по-популярен и като релаксиращо средство, което оставя у потребителя усещане за еуфория, заяви Агенцията на ЕС по лекарствата.

 

Това се дължи на факта, че е леснодостъпен, евтин и като цяло се възприема като "относително безопасен наркотик".

"Развита е печеливша и разширяваща се верига за доставки, като специализирани интернет магазини директно рекламират газа за развлекателна употреба или го предлагат под претекст, че се използва за приготвяне на бита сметана", се обяснява в проучването.

 

Тежката и честа употреба на газа е довела до "малко, но значително увеличение" на отравянията и други здравословни проблеми от 2017 г. насам.

Те варират от увреждане на нервната система (невротоксичност), тъй като азотният оксид необратимо дезактивира витамин В12 в организма, тежки измръзвания от излагане на ледения газ и белодробни увреждания, причинени от освобождаването на газа под високо налягане от по-големи бутилки.

 

В доклада се посочва, че в Нидерландия също така се наблюдава значително увеличение на броя на автомобилните катастрофи, в които участват употребяващи този газ.

 

"Затова е важно да се избегне нормализирането и неволното насърчаване на употребата му", подчерта Гусдел.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2958 |18.11.2022 Тревожна тенденция. Увеличава се броят на болните от диабет . 0| 2746 |15.11.2022 ЕС увеличава бюджета с 1 милиард евро! Вижте как ще бъдат разпределени . 7| 2626 |14.11.2022 Директорът на ЦРУ в Анкара разяснява последиците от употребата на ядрено оръжие в Украйна . 1| 3052 |11.11.2022 Министър Велкова посочи какъв ще е ефектът от увеличавана на минималната заплата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads