Реклама / Ads
5| 4510 |28.10.2017 НОВИНИ

Станишев: Симпатизантите очакват битка с ГЕРБ, а не да се изтребваме помежду си

.
Източник: БГНЕС
Само силна и сплотена БСП може да е алтернатива на ГЕРБ. Българското Председателство е изключително важен политически и институционален инструмент за издигане на авторитета на България като компетентен и отговорен член на ЕС.
 
Ако българското правителство не е способно да формулира визия за бъдещето на ЕС и приоритетите на председателството – ще го направи опозицията, заяви Сергей Станишев при представянето на Политическата визия на партията на заседанието на 49-ия конгрес на БСП.

„Опонентите ни се опитват да останат единствени на терена на европейската идея, представяйки БСП като антиевропейска и ретроградна партия. Но ние не бива да отстъпваме този терен, за който сме работили компетентно и всеотдайно. Българската социалистическа партия има историческа роля и неоспорим принос за пълноправното членство на България в ЕС. След решение на 37-то Народно събрание, през 1995 г. правителство на БСП подаде молбата за членство, а десет години по-късно друго правителство, формирано от БСП, извървя най-трудната финална част от този път.

В сегашния исторически момент, когато Съюзът се променя, БСП не може просто да критикува пасивната правителствена политика. Партията трябва да се превърне в мотора на дискусията, която поставя България в ядрото на един обединен и силен Европейски съюз. Иначе страната ни рискува да бъде изтикана в една периферия, където наистина все по-малко неща ще зависят от нашия глас.“, смята лидерът на европейските социалисти.

„Всички признават, че БСП е силна и яростна опозиция на ГЕРБ. Но това не е достатъчно. В последните седмици сме свидетели на напрежения в партията, които засилени през медиите оставят внушението за едва ли не драматични разломи на конгреса.

За да бъде БСП алтернатива на ГЕРБ, трябва да е силна и сплотена. Да върне идеите в политиката и политиката в дебата за управлението на страната.“, продължи Станишев и посочи, че БСП е демократична партия – в нея винаги е имало различни мнения – и това не бива да се драматизира или пресича. Напротив – в спора се ражда истинската политика. Във всяка критика има рационалност и полезност. БСП има нужда както от опита на средното и на възрастното поколение, така и от енергията и на младите. „Не бива да допускаме разделителни линии.“, категоричен е президентът на ПЕС.

„Обща е отговорността – и на ръководството, и на Националния съвет, и на актива на партията – никога да не забравяме, че нашите членове и симпатизанти очакват от нас силни политически битки с нашия опонент, а не да се изтребваме помежду си.

БСП трябва да върне лидерската си позиция в разговора за европейското бъдеще на България и да постави като политическо изискване необратимостта на този процес. С този документ БСП дава много ясна политическа заявка като едниствената политическа сила у нас, която може да предложи политическа визия за бъдещето на ЕС и за ролята на страната ни в него.

С този документ БСП показва, че е готова за управлението. Нашата партия неведнъж е плащала цената на избора си на националния пред партийния интерес. Сега националният интерес изисква отговорност, компетентност и кураж за водене на политически битки. Но на полето на политиката и визионерството. Не на ниското ниво на скандалите. Нека е ясно: ГЕРБ чертае разписания, БСП разписва бъдещето.“, очерта ролята на левицата Станишев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4199 |16.10.2017 Сергей Станишев: Европа се променя, трябва да сме в ядрото . 1| 3985 |18.09.2017 Станишев: Приветствам готовността на Украйна да “работи с чуждестранни партньори” . 2| 4016 |18.09.2017 Сергей Станишев: Неприемането на България в Шенген е скандална дискриминация . 2| 4287 |16.09.2017 Станишев: Не разглеждам Русия като сериозна заплаха за сигурността ни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads