Реклама / Ads
3| 3939 |26.02.2017 НОВИНИ

Цветозар Томов: Няма сериозни основания за касиране на изборите

.
Няма сериозно основание да се говори за касиране на изборите заради отпадането на машиннотогласуване. От „Лирекс“ не можаха да ни дадат гаранции, че дори на 20-и март могат да доставят всички необходими машини и, съответно, да се извършат всички необходими дейности, които трябва, за да може на 26-и да се проведат нормални избори.
Това каза в ефира на БНР говорителят на ЦИК Цветозар Томов. Той уточни, че от фирмата са започнали предварителна работа веднага след решението на Административния съд и са извършили голям обемпредварителна работа.

Томов коментира, че ЦИК е обсъждала дали поръчката за доставка на машини да бъде разделена на лотове, но е решено това да не бъде правено, тъй като поражда други проблеми като синхронизацията на софтуеъра между различните машини и създаването на логистика с общ координационен център и др.

"27 години в тази страна не се изчистиха избирателните списъци, но не обсъждаме кой знае колко въпросът дали това може да бъде повод за касиране на избори, въпреки че това много по-сериозно нарушава права и създава риск от манипулация на избори. Откакто се произвеждат избори в България, избирателите извън страната нямат равни права с тези вътре в страната. Ето, и в случая, те няма да могат да дадат преференциален вот, защото няма избирателен район „извън страната" добави още тпй.

"На всички български избори изборното законодателство се променя понякога дни преди произвеждането им. Така беше и през последните избори, президентските. Като че ли никой не задава публично въпроса с какъв бюджет ЦИК би могла да осигури 12 500 машини, логистика и всичко останало. Правителството каза, че ще даде нужното, но след като бяха насрочени изборите, тосет в тези два месеца, а не в предхождащите 3 години. Най-малкото, което може да се каже е, че правата на хората, записани в Конституцията, няма да бъдат нарушени, ако те нямат възможност да гласуват машинно. Според мен няма сериозно основание да се говори за касиране на избори във връзка с липсата на машинно гласуване.

Гласовете с „не подкрепям никого“ ще се броят като навремето празните бюлетини, уточни говорителят на ЦИК. "За избирателната активност те се броят! Не се броят при разпределението на действителните гласове за рекрутирането на парламентарното представителсто, въпреки че имат статус на действителни гласове. Тоест когато се изчисляват квотите на партиите, прескочили четирипроцентовата бариера, тогава тези гласове няма да се вземат предвид. Това не означава, че тези гласове са „на боклука“ коментира Томов по повод медийни публикации.

"Има логика те да не бъдат взети при разпределението на гласовете. Да, вярно е, че ако те се брояха, когато се изчисляват процентите на партиите и тяхното парламентарно присъствие, реално партиите, прескочили 4-процентовата бариера, трябваше да я прескочат заедно с броенето на тези гласове, а това сега не става. Eдинственото, което става - не знам до колко това може да бъде свързано с думичката "боклук" - е, че леко намаляват шансовете на най-големите политически партии да доминират политическото пространство." обяни говорителят на ЦИК.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5312 |25.02.2017 ЦИК: Няма да има машинно гласуване . 1| 3899 |24.02.2017 Пламен Узунов: Няма реваншизъм при отстраняването на Георги Костов . 4| 5528 |24.02.2017 Янев: Правителството няма списък за уволнения . 1| 3595 |24.02.2017 Прокуратурата: Няма личен мотив за убийството в Борисовата градина

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads