Реклама / Ads
8| 4757 |08.02.2015 НОВИНИ

Турция с проекти за защита от български наводнения

.
Турция ще изпълнява проект, който включва построяването на канал и язовир в района на Одрин, където се събират извиращите от България реки Марица, Тунджа и Арда.

 Според турските власти това е единственото възможно решение, за да отърват одринския регион от наводненията на общите реки, от които гражданите търпят големи поражения и щети, подчерта валията на Одрин Дурсун Али Шахи, съобщи БНР. До няколко месеца ще бъде изготвен проект на стойност 100 млн. лири и ще бъде обявен търг за избор на изпълнител. Проектът включва изграждането на канал или по-точно тръбопоровод извън Одрин, дълъг 7 км.,чрез който ще бъдат отбити водите на Марица малко преди участъка, където се събира с Тунджа. "Така ще премахнем риска от наводненията, причинявани от валежите. Няма да се страхуваме от това,че са изпуснали язовирните води от българска страна, сами ще си контролираме положението и ще взимаме мерки."

 

А другият план предвижда водите на река Тунджа да се пренасочват към язовир Чомлеккьой и в летните месеци с помпи ще се отвеждат към земеделските площи за напояване.

В Одрин след спада на дебита на Марица и Тунджа, които наводниха града в неделя, обстановката се нормализира. Отворен е за движение пътят, свързващ центъра на града с махалата Къраач, която бе наводнена. Войници с хеликоптери, пожарни, спасителни екипи участваха в спасителните работи, при които бяха евакуирани около 3 хиляди души. В Одрин е сформирана кризисен щаб, който ще продължи да действа до понеделник предвид на това,че през уикенда пак се очакват валежи. Изчисляват се щетите, които са огромни. Турският министър на горите и водите Вейсел Ероглу обвини българските власти в недобросъвестност по отношение на контрола на язовирите на Марица,Тунджа и Арда. В изказване пред депутатите в турския парламент, той заяви,че бил изготвен проект за общ язовир на река Тунджа с България, който нарече "проект на дружбата", но въпреки изминалото време не са успели да постигнат консенсус, поради незаинтересованост от българска страна, което е причинило последните наводнения. Твърди се,че земеделските стопани от Одринско имат право да съдят България в Европейския съд за човешките права, заради щетите от наводненията, но засега няма официално повдигнати обвинения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4177 |03.02.2015 Министър Петкова ще променя наредби за защита потребителите на ток . 1| 4531 |02.02.2015 ЕС финансира научни проекти; има и български . 5| 4213 |23.01.2015 М. Константинов: Турция ни пренася с камиони бежанците . 4| 4493 |21.01.2015 А. Найденов: Всяко забавяне по съоръжението на границата ни с Турция носи риск

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads