Илиян Здравков обжалва пред Апелативния съд наложеното му от Окръжния съд във Велико Търново наказание.

 

На 15 септември Търновският окръжен съд призна за виновен подсъдимия Илиян Здравков по обвинението в грабежа и убийството на 23-годишната студентка. Магистратите постановиха 30 години затвор при първоначален строг режим. Тричленният съдебен състав присъди най-тежкото наказание при реда на съкратената процедура.

 

40-годишният рецидивист трябваше да изплати на родителите на Вероника кръвнина в общ размер на 200 000 лева.

 

Срещу присъдата постъпи въззивна частна жалба от служебния защитник на Илиян Здравков, в която се сочи, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване. Той пледира за смекчаващи вината обстоятелства. Не е ясно дали сред тях е споменат факта, че по време на нападението над Вероника Илиян е излежавал друга присъда.

 

Убийството беше извършено на 28 февруари 2015 година в района на жп гарата във Велико Търново. Здравков е откраднал дамската чанта на Вероника с два мобилни телефона, портмоне с 25 лева в него, сребърни бижута и лични вещи на обща стойност над 400 лева. След грабежа криминално проявеният мъж е убил момичето с няколко удара с брадва по главата.

 

В хода на разследването той е направил пълни самопризнания, а в съдебната зала заяви, че съжалява за стореното. Преди трагедията с Вероника Илиян Здравков е осъждан шест пъти за кражби и грабежи.