Реклама / Ads

0| 42492 |15.05.2022 НОВИНИ

Украински бежанци активно напускат България

.
Източник: БГНЕС
До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати.

Това обясни в ефира на Българското национално радио председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която уточни, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.

 

„Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално“, поясни тя.

 

Тошева уточни, че подпомагането за общинските бази ще бъде около 15 лева на ден.

 

„Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени... 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование“, добави Тошева.

 

Тя посочи, че ситуацията е динамична и от тези 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината: „Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България“.

 

Над 103 000 души са със статут за временна закрила. Около 90 деца са в детски градини в страната, над 500 украинчета са в български училища. Центровете, в които майките ще могат да оставят децата си през деня, ще бъдат ясни още от началото на новата седмица.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3014 |14.05.2022 Автобус, превозващ украински граждани, се запали на АМ ”Черно море” . 0| 4680 |14.05.2022 Украински генерал: Войната вероятно ще приключи до края на годината . 0| 2956 |13.05.2022 ООН прогнозира смъртта на милиони, ако Путин не деблокира украинските пристанища . 0| 2742 |12.05.2022 България на първо място в ЕС по брой украински бежанци с временна закрила
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ