Реклама / Ads

10| 21466 |19.10.2021 НОВИНИ

Уволнена заради критики към Борисов, Цветанов и ВСС съдийка осъди България в Страсбург

.
Мирослава Тодорова Източник: БГНЕС
Европейският съд по правата на човека постанови, че е нарушено правото на съдия Мирослава Тодорова от Софийски градски съд на свободно изразяване на мнение (член 10), като спрямо нея е нарушен и член 18 от Европейската конвенция за правата на човека, който забранява използването на законни процедури за постигането на паралегални цели.

Това се разбира от постановеното на 19 октомври 2021 година решение по жалба на Тодорова срещу България заради дисциплинарните производства през 2011 и 2012 година, довели първо до намаляване на заплатата й, а после и до уволнението й. По това време тя е председател на Съюза на съдиите в България - най-голямата магистратска организация, която остро критикува вътрешния министър Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов, както и самия съдебен съвет.

 

"Като се има предвид фундаменталното значение на свободата на изразяване по въпроси от обществен интерес като функционирането на съдебната власт и необходимостта от защита на независимостта на съда, съдът счита, че дисциплинарното производство срещу жалбоподателката и наложените й санкции са представлявали намеса в упражняването на правото й на свобода на изразяване, която е не е била „необходима в едно демократично общество“ за постигане на законните цели, посочени в член 10 от Конвенцията“.

 

Съдът приема, че основната цел на дисциплинарното производство срещу Тодорова и на санкциите, наложени й от Висшия съдебен съвет, не е била да осигури спазването на сроковете за приключване на делата, а да я накаже и сплаши заради критиките й срещу съдебния съвет и изпълнителната власт. Нещо повече – съдът в Страсбург приема, че уволнението на Тодорова е имало „възпиращ ефект върху други съдии“ и ги е обезкуражило да изразяват критични мнения.

 

Освен това според съда, въпреки че уволнението е след проверка на цялото наказателно отделение в СГС, отбелязва, че дисциплинарните процедури и санкциите, които са наложени на Тодорова, не са без връзка с нейната позиция на председател на съюза на съдиите.

 

Освобождаването на Тодорова предизвика протести на граждани и магистрати, а впоследствие съдът отмени наказанието й като несъразмерно тежко и върна казуса отново на съдебния съвет, който я понижи в ранг за две години. Съдия Мирослава Тодорова отново правораздава в Софийския градски съд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 29| 4092 |19.10.2021 Руснаци скочиха срещу водеща заради „секснамеци към Путин“ по време на енергиен форум . 5| 2412 |19.10.2021 Полша VS. ЕС: Ще се стигне ли до спиране на кранчето заради нарушение на върховенството на закона? . 8| 3120 |19.10.2021 Фиктивните ученически нощувки - плащани без отчетност заради анекс към договора . 9| 2367 |19.10.2021 Велев: Фалитите заради скъпия ток са неизбежни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ