Реклама / Ads
1| 3829 |06.12.2016 НОВИНИ

Валери Димитров: Партиите се отчитат непрозрачно

.
Валери Димитров
Законодателството не предвижда изчерпателен списък на разходите и партиите имат широка свобода да правят разходи от своите доходи, както намерят за добре. Партиите водят отчетност по стандартите за малките и средни предприятия, а този тип отчетност е напълно неразбираем за желаещите да се информират.
 

 Това каза по БНР проф. Валери Димитров, бивш председател на Сметната палата. За него дебатът за партийните субсидии е непродуктивен и се води в омагьосан кръг.

 

Самата отчетна форма замъглява и маскира нещата по крайно неприятен начин, подчерта Димитров. Проблемът според проф. Димитров е по-скоро в липсата на публична отчетност на разходите на партиите. Без аналитична разбивка на разходите обществото не знае за какво конкретно партиите изразходват своите средства.

 

Партиите не са подчинени на Закона за обществените поръчки и имат огромната свобода да харчат своите субсидии, без тази свобода да е съпроводена с публична отчетност и аналитичност на разходите, заяви Димитров. По думите му е необходимо да се въведе персонализирана и конкретизирана форма на отчетност за всеки разход над определен размер. Валери Димитров обърна внимание на графата "присъщи на дейността на партиите разходи", като каза, че всичко може да бъде сложено в тази графа.

 

Без конкретни промени в Закона за политическите партии този проблем не може да бъде решен, сегашният закон не позволява подобна отчетност, смята проф. Валери Димитров. Той изрази песимизъм, че нещо в тази насока ще се промени:

 

Всички разходи, свързани с политическия процес, са в повече или по-малка степен легитимни. Въпросът е дали под тези разходи не се прикриват други – разходи за луксозен живот на определени партийни функционери, или разходи, които нямат нищо общо с политическите цели на една партия.

 

Системните партии не могат да бъдат оставени без субсидии, защото това ще ги направи заложници на косвени политически играчи, които ще използват партиите като марионетки, допълни проф. Валери Димитров.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3798 |06.12.2016 Стефан Софиянски: Партиите подведоха избирателите и загубиха . 1| 4189 |02.12.2016 Валери Симеонов: Борисов си мени мнението постоянно . 11| 41369 |30.11.2016 Скандално! Командировани полицаи пълнят джоба на Валери Симеонов . 6| 4899 |29.11.2016 Валери Симеонов : Ще преговаряме и с БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads