Реклама / Ads
23| 5690 |20.01.2014 НОВИНИ

Вигенин:Докладът на ЕК няма да е особено добър

.
Министърът на външните работи Кристиан Вигенин не очаква особено положителен доклад на Европейската комисия за България по механизма за сътрудничество и проверка. Той направи този коментар пред български журналисти в Брюксел, където участва в заседание на Съвета на ЕС по външни работи.
 

Не очакваме особено положителен доклад най-вече по обективни причини. Нека видим какви ще бъдат препоръките в доклада, за да бъде изразена нашата оценка и виждане какво предстои, посочи министърът. Той добави, че е време за спокоен разговор с ЕК по повод бъдещето на механизма. Според него по-вероятно е този разговор да започне с новата комисия, определена след изборите за Европейски парламент през май. Вигенин поясни, че с този разговор следва да се даде оценка как ще продължи сътрудничеството и как изглежда перспективата за отпадане на механизма.

По неговите думи следва да се направи оценка не само доколко България изпълнява целите на механизма, но доколко механизмът работи и постига целите си, дали по него да продължи да работата по реформите. Днес говорителят на ЕК Марк Грей заяви, че докладът ще бъде публикуван в сряда. Смятам, че е реалистично да си дадем срок за разговора, да определим следващите стъпки, заяви Вигенин. Смятам, че е време постепенно механизмът да отпадне, но това е моя позиция, нямаме решение на правителството по този въпрос, уточни той. Министър Вигенин отбеляза, че през 2018 г. България ще бъде председател на Съвета на ЕС. Логично е в това качество страната да не бъде обхваната от подобни механизми, или да бъде извън Шенген, коментира той. Министърът добави, че очаква решение за Шенген до края на годината, без да се ангажира със срокове за следващите стъпки.

Според него, доколкото има нагласа за приемането на България и Румъния в Шенген на две стъпки - първо с въздушните граници, а "в разумен срок", т.е. до две години след това - и със сухопътните и морските граници, това би означавало, че ако до края на годината има решение, през 2015 г. може да отпаднат границите по летищата. Две години по-късно - през 2017 г. - би могло да се очаква отпадането и на контрола по морските и сухопътните граници. Това е само ориентировъчна времева рамка, допълни Вигенин.

Попитан за оценка на посещението в Сирия на народния представител Страхил Ангелов министърът отбеляза, че предишни подобни инициативи на депутата са били спрени. Посещението сега е наречено "частно", но едно посещение се възприема като частно не само според това кой плаща транспорта, но и какви срещи съдържа и как те биват отразени, уточни Вигенин. По неговите думи не би могло частно посещение да съдържа срещи с парламентаристи. Моят извод за позициите, изразени там, правя от прессъобщението на посолството в София и от репортажа на сирийската телевизия, уточни министърът. Той изрази очакване Ангелов да даде допълнителни разяснения след завръщането си и председателят на Народното събрание да прецени как да постъпи. В никакъв случай не може да считаме, че това посещение и изразените при него позиции имат връзка с позициите на българската изпълнителна власт или на Народното събрание, отбеляза Вигенин
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8069 |20.01.2014 В разсекретения доклад: Няма виновни за жертвите в Кербала . 51| 6246 |18.01.2014 Бойко Борисов: Няма да отида в ДАНС на разпит за подслушването . 8| 5431 |18.01.2014 Бойко Рашков: Бюрото за СРС-та няма да се произнася за Борисов и Първанов . 13| 5391 |17.01.2014 Орешарски: За шистовия газ промяна няма!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads