Реклама / Ads
0| 9042 |11.08.2022 НОВИНИ

Войната в Украйна през очите на руски войник: Не виждам децата на Лавров и Медведев в окопите, но чувам призивите им за убийства

.
Не виждам децата на Скабеева, Соловьов, Киселев, Рогозин, Лавров, Медведев в окопите, но постоянно чувам призиви от тях за убийства. Синът на кой депутат от Думата е на война? Дали децата им са по-талантливи и умни от децата на работниците и селяните? Или техните родители не им желаят същата съдба като нашата? Мнозина отиват там, защото това е поне някакъв шанс да спечелят пари. Така пише руският войник Павел Филатиев за войната в Украйна.

Повечето войници в армията са недоволни от това, което се случва, недоволни от правителството и тяхното командване, недоволни от Путин и неговата политика, недоволни от министъра на отбраната, който не е служил в армията. Повечето военни не искат да убиват никого и още повече не искат война, но ние сме оковани от патриотизъм, закони, вина към колегите, никой не иска да бъде страхливец. Не можем да хвърлим оръжията си и да избягаме.


Всички сме станали заложници на много фактори, като отмъщение, патриотизъм, пари, дългове, кариера, страх от държавата. Ние не анексирахме ДНР и ЛНР, ние започнахме ужасна война. Война, в която градовете са разрушени и която води до смъртта на деца, жени и старци.


Вижте още от драматичния разказ на Филатиев

 

„Мина месец и половина, откакто се върнах от войната. Знам, че не можете да кажете думата "война", забранено е...Значи това е война: нашата руска армия стреля по украинската армия, а тя стреля в отговор, там експлоадират снаряди и ракети. В същото време загиват военни и от двете страни, както и цивилни, които имат „късмета“ да живеят там, където са решили да започнат война, наричайки я „специална операция“.


Така започва разказът на руския войник Павел Филатиев за войната в Украйна.


Павел Филатиев, 33-годишен парашутист, родом от Волгоградска област, е служил в Чечня през 2010 г., а през август миналата година, поради проблеми с работата и липса на пари, той решава да подпише нов договор за служба. Участва във войната на територията на Украйна в състава на 56-ти десантно-десантен полк. Неговата част в първите дни на нахлуването е изпратена да щурмува Херсон. Поради наранявания, получени на бойното поле, Филатиев е евакуиран за лечение, той никога не се връща на фронта.


Сега Филатиев се противопоставя на войната: той казва истината за това, което е видял със собствените си очи. Спомените си описва в книгата "ЗОВ". „Важни истории“ публикува съкратени откъси от книгата на Павел Филатиев – за бъркотията в руската армия, отношението на войниците към войната и безсмислените смъртни случаи.


За безредиците в руската армия преди началото на войната


....Пристигаме на площадката за тренировъчни скокове с парашут, през нощта беше минус, карахме в открити КамАЗи, всички пристигнаха вцепенени от студ. Много военнослужещи бяха без топли дрехи: някой не е получил, някой е отказал да получи износена или извън размер униформа. На следващия ден се събуждам, имам температура, двустранна пневмония. В рамките на една седмица около тридесет военнослужещи от моята част бяха приети в инфекциозното отделение с диагноза остри респираторни вирусни инфекции, бронхит, тонзилит. Всички присъстваха на скоковете.

 

Попаднал в цялата тази каша, пиша жалба до Министерството на отбраната: „Моето командване на военно поделение 81505 не зачита правата ми на военнослужещ. Осигуряването ми с униформа платих наполовина аз самият. Продоволствена несигурност. За три месеца и половина служба все още нямам запис във военната книжка, че служа в това военно поделение! Три месеца и половина нямаше никакви занятия, с изключение на допълнителните тренировки преди скока. Сред изпълнителите цари атмосфера на апатия, а 90% в пушалните обсъждат, че: „Договорът щеше да приключи по-бързо“. Намирайки се на такова важно стратегическо направление, виждам пълна анархия, тук има само бледа нотка на бойна готовност. Командването на поделението, след жалба до Министерството на отбраната, бързо скалъпи процес, където ме порица за лошо поведение и като най-лошият войник в частта."


За отношението на руските военни към цивилните


В украинските селища хората ни срещаха и ни изпращаха с навъсен поглед. Имаше чувство на безпокойство и чувство на опасност от тези къщи, заедно с чувство на уважение към техния патриотизъм. Разбрах, че ако внезапно от една от къщите ми се стори, че има  опасност, ще стрелям, без да мисля. Невниманието или забавянето е смърт за мен или моите другари, съмненията са опасни. Но в същото време не исках да убивам никого. Покрай колоната по магистралата минаха цивилни с чанти: очевидно тези, които бягаха от войната. По принцип всички вървяха и караха от Херсон, където сега се готвихме да се преместим.

 

Какво, по дяволите, изобщо правим тук? Това не е нашата специалност. Ние не сме полиция за борба с безредиците, всички са готови да се сблъскат с въоръжените сили на Украйна и никой не иска да обясни на цивилните. Защо, по дяволите, дойдохме тук, ние самите не знаем.


За липсата на условия за живот и грабежите

 

Започва да се стъмва, екипът идва да копае.Беше много студено, някои започнаха да се опитват да спят. Никой нямаше спални чували, вдигна се силен вятър и скрежът започна да прониква до костите. Отивам някъде да намеря спален чувал. Някои намериха някакви кашони и парцали и се криеха зад тях. Минавайки покрай частни къщи, виждам, че една от тях е изоставена. Гледайки жилищна сграда наблизо, намираща се в същия двор, стоя и се боря с желанието да вляза в нея, да поискам от местните одеяла. След няколко минути се отказвам от тази идея: реакцията им може да е много различна.Усещането е отвратително от всичко наоколо, ние като същества просто се опитваме да оцелеем. Ние дори не се нуждаем от враг, командването ни е поставило в такива условия, че бездомните живеят по-добре. Поставих една мушама на земята, с момчето легнахме, притиснати един към друг, за да се стоплим по някакъв начин, покрихме се с друга мушама отгоре, тя не затопляше, но предпазваше малко от вятъра .

 

На следващия ден пристигнахме на морското пристанище Херсон. Всички изглеждаха изтощени и полудяли, всички започнаха да претърсват сградите в търсене на храна, вода, душ и място за спане, някой започна да носи компютри и всичко ценно, което намери. Не бях изключение: намерих шапка в счупен камион на територията, взех я. Ние, като диваци, ядохме всичко, което имаше: зърнени храни, овесени ядки, сладко, мед, кафе .Бяхме абсолютно безразлични към всичко, вече бяхме доведени до краен предел, повечето живееха на полето за известно време без никакъв душ и нормална храна. Хората бяха доведени д някакво диво състояние. Видях войници да разбиват кафе машина в търсене на пари.....


За умората от войната


Имаше слух, че ще отидем да щурмуваме Николаев и по-нататък към Одеса. Не можех да повярвам: хората горе не разбират ли, че войниците са изтощени? Чухме слухове, че мотопехотната рота отказва да тръгне масово, така че нямахме възможност да си починем. Имаше гняв към отказниците. ..Просто държахме позиции в окопите на фронтовата линия: без къпане, без храна, без сън. Всички бяха обрасли с бради и мръсотия.Нямаше нищо за ядене......

 

Обявиха, че ще плащат пари за всеки убит войник от въоръжените сили на Украйна или повредена техника, точно както правеха в Чечня...


Никой не ни донесе нова униформа, обувки, амуниции и топли дрехи. Няколко кутии с хуманитарна помощ съдържаха евтини чорапи, тениски, шорти и сапун. Всъщност до нас стигнаха само колети от роднини и съпруги във Феодосия. Но по някаква причина колетите не винаги достигаха до адресата и бяха отворени. Само благодарение на тях започнахме да ядем чай, кафе, сладкиши и консерви.


Някои войници започнаха да се прострелват в крайниците умишлено, за да получат 3 милиона  и да се измъкнат от този ад. На наш затворник му отрязаха пръстите и гениталиите.


Поради артилерийски обстрел някои села наблизо практически престанаха да съществуват. Всички украинци ставаха все по-ядосани и по-гневни. Една баба ни отрови баниците.


Всеки път по време на обстрела натисках главата си в земята и в главата ми отново изникваше мисълта: „Господи, ако оцелея, ще направя всичко, за да променя това!" Не ме беше страх да умра, чувствах се толкова абсурдно да дам живота си заради тази гадост, не е ясно за какво, за кого?


Чувството, което изпитваш, когато напуснеш зоната на военни действия, е неописуемо... Два месеца мръсотия, глад, студ, пот и усещането, че си близо до смъртта. Жалко, че репортерите не са допуснати до нас на първа линия, поради което цялата страна не може да се любува на парашутистите - обрасли, неизмити, мръсни, слаби и озлобени, Половината от моите момчета смениха и облякоха украински униформи, защото бяха по-добри и по-удобни. Великата ни държава не е в състояние да облече, екипира и изхрани собствената си армия.


За причините за неуспехите на руската армия


Основната причина за провала на руската армия в Украйна е, че нямахме моралното право да атакуваме друга държава, особено хората, които са най-близки до нас. Когато всичко започна, познавах малко хора, които вярваха в приказката за нацистите и освен това искаха да се бият с Украйна. Не мразехме  и не смятахме украинския народ за враг.

 

Втората причина - посрещането от цивилното население. Украинците се събуждаха от взривове на артилерия, самолети и ракети и се сплотиха срещу нашествениците?


Третата причина е ужасната корупция и бъркотия в нашата армия, нейната морална и техническа остарялост. Кариерното израстване е възможно само ако има връзки и лоялност към системата. В сегашната армия, за да няма проблеми, човек трябва мълчаливо да прави това, което са казали, дори и да са пълни глупости. Офицерите все още се учат как да управляват армия на наборна служба, а не професионална армия от войници по договор, които често са по-възрастни от младите офицери. Подборът за армията е далеч от здравия разум.


Военните правила са написани за армията от миналото и те все още не са адаптирани към съвременните реалности. Много от нашето оборудване е остаряло или недостатъчно и сложната верига за доставки на ново не работи ефективно. Много неща съществуват само на хартия и в отчети. Боеприпасите и униформите ни са неудобни и с лошо качество: повечето военнослужещи купуват и ги сменят с американски, европейски или дори украински.

 

"Важные истории", със съкращения
Превод и редакция Фрог нюз

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2819 |11.08.2022 Великобритания и Дания дават пари за оръжие за Украйна . 0| 2850 |11.08.2022 Ангел Найденов: Най-рано през 2025 г. ще дойдат първите Ф-16 . 0| 7649 |10.08.2022 Доклад на ООН: Половин България ще бъде засегната от сериозни засушавания през следващите години . 0| 3286 |10.08.2022 Отново протест пред президентството

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads