Реклама / Ads
0| 4244 |05.03.2015 НОВИНИ

Заема от 16 млрд. лв и санкциите срещу Русия - акцент на БСП при Плевнелиев

.
Конслутации
БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ постави при срещата си с президента Плевнелиев два основни въпроса: заемът от 16 млрд. лв. и икономическите санкции, наложени от ЕС върху Русия, контрасанкциите и негативния резултат от тях върху българската икономиката.
„БСП участва в тези консултации като опозиционна политическа група. В този смисъл, част от темите, които предлага държавният глава са отговорност на управляващите политически сили и основно на ГЕРБ”. Това заяви пред медиите след консултациите при президента секретарят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ и член на ИБ на НС на БСП Кристиан Вигенин.
    
„Само по данни от Министерство на икономиката общите преки загуби за страната ни от санкциите срещу Русия за миналата година са над 50 млн. долара”, подчерта Вигенин. Той допълни, че преките ефекти от тези санкции засягат една сравнително ограничена група предприятия и производители, но косвените засягат много по-голям кръг фирми. „Изразихме безпокойствието си, че не се предприемат никакви мерки за създаване на компенсационни механизми за тези предприятия, нито се предприемат каквито и да е мерки за подкрепа на производителите за търсене на нови възможности за износ”, обясни бившият външен министър. Вигенин подчерта, че тези санкции са доказали, че не водят до политически ефект, което дори от американска страна е било признато преди дни. Той обясни, че според левицата външната политика на България, особено по отношение на Украйна, трябва да бъде водена без комплекси. Вигенин вижда възможност заедно с други страни – членки на ЕС да се мисли за съвместна инициатива за поетапно отпадане на санкциите. Според него това би дало глътка въздух и на българската икономика. Кристиан Вигенин посочи, че левицата е критикувала управлението за липса на  мерки за икономически растеж и създаване на работни места.

 „Безпрецедентният заем от 16 млрд. лв. поставя сериозен финансов риск пред страната”. Това заяви пред медиите в президенството секретарят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Чавдар Георгиев. По думите му този заем е сключен и ратифициран в противоречие с Конституцията, Закона за държавния дълг и с решения на МС. Георгиев заяви, че по време на консултациите левицата е изразила мнението си, че не е очаквала толкова светкавична реакция от страна на президента за обнародване на закона. „Това не е отговорна държавна позиция. Трябваше този закон за ратификация да бъде върнат, да се даде възможност да се преосмисли заемът и да се търсят други начини за решаване на финансовите проблеми пред страната”, заяви депутатът от левицата.
    
Чавдар Георгиев обясни, че левицата е изразила и своето безпокойство, че самият ратификационен процес е бил твърде формален  и по-скоро е бил пазарлък, в резултат от който някои партии коренно са променили позициите си. „Оставаме с впечатлението, че е възможно НС да е ратифицирало закони, които не са същите, които е подписал министърът на финансите на 06.02.2015, тъй като бяха представени договори, на които липсваше подписът на министъра”, обясни Георгиев. Той уточни, че има поне още един договор, който е бил част от пакета договори от началото на миналия месец, но не е бил представен в НС.  „Ние сме изискали по съответния ред да бъде представен допълнително, за да имаме окончателна позиция по целия пакет договори”, заключи Чавдар Георгиев.   
           
В срещата при президента участва и секретарят на ПГ на БСП ЛЯВА БЪЛГАРИЯ Жельо Бойчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 4413 |01.03.2015 Главчев: Дългът ще бъде намален с 2 млрд. лв. . 59| 6633 |28.02.2015 Я. Стоилов: 16 млрд. лв са най-големият дълг в цялата история на България . 7| 4668 |28.02.2015 Р. Петков: АБВ намали дълга с 2 млрд. лв. . 29| 4938 |27.02.2015 Румяна Бъчварова: Защо да обясняваме за заема?! Всеки сам да се интересува

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads