Реклама / Ads
0| 5080 |24.04.2017 НОВИНИ

Започва Европейската имунизационна седмица

.
От днес, 24 април, започва Европейската имунизационна седмица, под мотото ”Ваксините действат!”. Целта на инициативата е да се разшири здравната култура на гражданите по отношение на ваксините и да се постигне максимален ефект в борбата със заболяванията, които могат да бъдат предотвратени чрез имунизации.
От 2006 г. Европейската имунизационна седмица се отбелязва в страните-членки на ЕС като израз на последователната европейска политика за превенция чрез ваксинация.

В рамките на седмицата 24-30 април за 11-и път в 53 държави от стария континент ще осъществят редица активности, насочени към основните целеви групи.

Инициативата се координира от Европейското регионално бюро на Световната здравна организация (WHO Europe) и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC).

Всяка година в света се регистрират повече от 10 милиона смъртни случая при деца под 5-годишна възраст. Голяма част от тях са вследствие на заболявания, за които съществуват действащи ваксини.

Имунизациите срещу дифтерия, морбили, тетанус и коклюш спасяват човешки животи и до голяма степен здравето на децата зависи от ангажираността на родителите.

Важно е да се знае, че липсата на тежки заразни заболявания се дължи именно на засилено прилаганата имунопрофилактика. Следването на Националния имунизационен календар е от основно значение за поддържане на добро имунизационно покритие при заболяванията, предотвратими чрез ваксини.

"Европейската имунизационна седмица поставя фокуса върху повишаване на имунизационния обхват сред хората, с цел създаване на колективен имунитет срещу социално-значимите заразни заболявания. На фона на съществения прогрес в контрола на ваксинопредотвратимите заболявания през последните пет години ясно се забелязва задържане и дори намаляване на обхвата за първи път от няколко десетилетия. Трябва непрекъснато да поддържаме яснота в общественото съзнание за важността на имунизациите за нашето здраве." - заяви д-р Сузана Джейкъб, директор на Европейското регионално бюро на СЗО.

В България държавата, неправителственият сектор, бизнесът и гражданското общество все по-често обединяват усилия за по-ефективни и всеобхватни действия за имунизация, включително и сред малцинствата. Днес ваксинацията на рисковите групи е и социален въпрос, който премахва разликите, били те етнически, културни или социални.

Съвременният имунизационeн календар в България включва задължителни имунизации в детската възраст срещу 11 заразни болести (туберкулоза, хепатит Б, дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б инфекции и пневмококови инфекции, морбили, рубеола и паротит).

Ключов момент в контрола на едно заразно заболяване посредством имунизация е достигането и поддържането на висок имунизационен обхват (над 95%). Спадането на имунизационния обхват под определени критични стойности е предпоставка за епидемично разпространение на съответната инфекциозна болест.

За здравноосигурени лица, които не са упражнили правото си на избор на личен лекар, задължителните имунизации могат да бъдат извършени безплатно в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна инспекция на територията на областните градове.

У нас съществуват и две национални програми за препоръчителни имунизации - Националната програма за първична профилактика на рака на маточната шийка (2017-2020) и Националната програма за контрол и лечение на ротавирусните гастроентерити в България (2017-2021). Те осигуряват безплатна имунизация за съответните целеви групи - срещу рак на маточната шийка за момичетата на 12 и 13-годишна възраст, както и срещу ротавирусни инфекции за всички деца от 6-седмична възраст, до горната възраст, определена според кратката характеристика на ваксината. Ротавирусната ваксина е единствената у нас, приемана през устата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3460 |20.04.2017 Започва проверка на питейната вода в цялата страна . 3| 4362 |19.04.2017 Започва работа 44-то Народно събрание . 0| 3451 |18.04.2017 Започва приемът на документи за бъдещите първокласници . 3| 4954 |15.04.2017 САЩ започват изпитания на модернизирана ядрена бомба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads