Реклама / Ads
0| 2860 |26.01.2022 НОВИНИ

Зелен покрив в СПСОВ Кубратово е новият научен експеримент на ”Софийска вода“, част от Веолия, и изследователски център ”CLEAN and CIRCLE“

.
В края на 2020 г. започна ново сътрудничество между „Софийска вода“, част от Веолия, и Центъра за компетентност „CLEAN and CIRCLE“. Компанията подкрепи научния екип на „CLEAN and CIRCLE“, в който участват специалисти от УАСГ и СУ „Св.Климент Охридски“, в проект за изследване на динамичната връзка между дъжда и оттока в канализацията. За целта „Софийска вода“ намери най-подходящата сграда с плосък покрив, която да отвежда дъждовните води, отделно от битовите. Идеална се оказа сградата на помпената станция за рециркулираща утайка на територията на СПСОВ Кубратово.

Проектът включва първо подготовка на самата сграда, монтиране на измервателни устройства и дъждомерна станция. Междувременно екип от УАСГ спечели проект към ЦЕНТЪР ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОЕКТИРАНЕ към УАСГ, с който да се озелени част от покрива и да се проследи ефекта от озеленяването и качествата на дъждовната вода. През есента на 2021 г. „зеленият“ покрив беше завършен и се премина към етап наблюдение и анализ.

 

Каква е идеята?

 

Да се анализира до каква степен, чрез озеленяването на покрив със специално избрана планинска влаголюбива растителност, може да се намали количеството и скоростта на оттичане при дъжд и съответно по този начин да се облекчи натоварването в канализацията. 

 

При подготовката покривът беше разделен на две половини, като едната остана със стандартно битумно покритие, а другата беше подготвена за озеленяване. Между двете половини беше направено разделение, така че попадналата дъждовна вода да не прелива от едната към другата част. Под двата дъждовни улука на сградата екип от УАСГ монтира разходомери, които вече започнаха да отчитат оттока на вода от покрива. Паралелно екип на „Софийска вода“ монтира една от дъждомерните ни станции върху покрива, която да измерва дъждовните водни количества. Така се очакват максимално точни резултати при съпоставяне на измерванията на падналия дъжд горе и оттока вода през улука.

 

Зеленият момент

 

Монтажът на „Зеления покрив“, се осъществи през есента на 2021 г., за да съвпадне с дъждовен сезон и зеленината да се „хване“. Още при първото посещение на експертите от УАСГ, във влажен и мъглив ден, специалистите забелязват, че улукът от „голия“ покрив е прокапал, а този от озеленената част е останал сух.

 

Какво следва?

 

Очаква се пролетта и новият активен дъждовен период тази година. Проектът продължава с анализ на получените данни, измерване на качествените показатели на дъждовната вода, а всички ние очакваме и мъховете да се раззеленят.

 

*Работата се осъществява съвместно с Факултет/Катедра на УАСГ чрез проекта BG05M2OP001-1.002-0019: „Чисти технологии за устойчива околна среда – води, отпадъци, енергия за кръгова икономика“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове, както и чрез ЦЕНТЪР ЗА НАУЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ И ПРОЕКТИРАНЕ към УАСГ.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4538 |26.01.2022 Бивш конституционен съдия: Депутатите ще влизат и без зелен сертификат в НС, няма кой да ги санкционира . 8| 2840 |25.01.2022 “Зеленият сертификат” в България е безсрочен. Засега. В ЕС ще важи 270 дни . 32| 8379 |25.01.2022 Гунчева влезе в НС без да представи зелен сертификат или резултат от тест /видео/ . 5| 2759 |25.01.2022 Кунчев: Сроковете за зеления сертификат не се променят за България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads