Реклама / Ads
50| 9890 |19.02.2009 АКТУАЛНО

2/3 от българите, напуснали България, няма да се върнат

.
2225 нашенци, живеещи в чужбина бяха анкетирани и 55% от тях заявиха, че ще останат завинаги в страната, в която сe намират сега. Едва малко над 3% искат да се приберат веднага в родината.
 

Българите в чужбина често стават интересни и търсени преди избори от стари познайници и нови гладници. Не рядко биват оплювани като предали родината си в коментарите към всяка статия, свързана с тях. Или пък на тях се гледа като кучета касички от техни роднини и български предприемачи. А интересно какво става с тези наши сънародници в действителност? Още колко дълго ще пребивават в чужбина и кой път ще изберат? България или там където живеят?
Когато човек се зачете по форумите, в които се събират, често се сблъсква с носталгията им. Винаги има и едно "но". С всяко прибиране сравненията и конфронтацията с българската действителност охлаждат ентусиазма им. Доста създават семейства, децата им израстват в чужда страна и я чувстват като свой дом. На фона на по-високото качество на живот и повече възможности за професионално развитие, България като че ли все повече се отдалечава от мечтите и представите, както на семейните, така и на учещите се. Затова и страницата Заедно - Интернет общество на българите по света, проведе няколко проучвания, две от които ще представим на Вашето внимание. Оказа се, че според една от последните ни анкети, конфронтирани с въпроса колко ще останат в страната, в която живеят, много голяма част смятат да е завинаги или за доста дълго. Отговорите на 2225- те анкетирани до момента са както следва:
- завинаги - 55.04%
- докато направя някакви пари - 10.79%
- докато се пенсионирам - 8.23%
- докато си завърша образованието - 5.85%
- веднага се прибирам в БГ, не мога да живея тук - 3.15%
- нямам идея - 16.95%

Излиза, че почти 2/3 от българите, напуснали България, са сигурни невъзвращенци. Ще попитате защо пък толкова много? Факт е, че повечето студенти след завършване на образованието си често продължат професионалния си път в страната, в която са учили. С влизането в ЕС, това стана още по-лесно осъществимо. От друга страна голяма част от кадрите ни излизащи в чужбина за закърпване на семейния бюджет, често се застояват с години, някои остават завинаги. Реално хората стигнали до пенсия едва ли ще изберат точно България, където да прекарат старините си. Практиката на добре печелещите немци например е да закупят имот в Испания и да прекарат старините си там. Защо и един устроил се българин да не избере същият път?
Ето как посетителите, преобладаващата част от сънародниците ни, които живеят в чужбина, отговориха на въпроса: Къде празнувахте празниците? (визират се коледните и новогодишните празници на 2008 г-2009г.)
- живея в чужбина и останах там за празниците - 68.60%
- живея в чужбина, но празнувах в България - 21.49%
- живея в България, но празнувах в чужбина - 9.92%

Резултатите от тази анкета предизвикват най-голяма изненада. До скоро беше много срещано явление повечето българи да се приберат в България за празниците, но това явно се е променило.Тези две анкети показват доста сериозен обрат в традиционните схващания за сънародниците ни в чужбина. Явно голяма част от тях вече се асоциират със страната, в която са емигрирали и дори големи семейни празници като Коледа и Нова година не успяват да ги привлекат обратно в България.

Христо Одисеев, Дюселдорф

zaedno.eu 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5933 |19.02.2009 Финансовата криза удари и Walt Disney . 2| 7129 |19.02.2009 Европарламентът осъди тайните затвори на ЦРУ . 63| 6227 |16.02.2009 Яне Янев може да раздуха сканадал около митниците . 6| 5921 |16.02.2009 Катастрофични промени ни дебнат; нехаем

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads