Реклама / Ads
16| 19607 |26.12.2021 АКТУАЛНО

Адв. Екимджиев: Елиминирането на Гешев ще е знак за възстановяване на справедливостта и правовата държава

.
Адв. Михаил Екимджиев
Елиминирането на Гешев ще бъде символен знак за възстановяване на справедливостта, почтеността и правовата държава. То би дало енергия и оптимистична перспектива за избора на нов ВСС и на нов главен прокурор.
 

Това коментира в анализ за Debati.bg адв. Михаил Екимджиев. По думите му обаче несъмнено освобождаването на главния прокурор Иван Гешев от длъжност, което практически може да стане само от нов ВСС, е трудно, бавно и несигурно.

 

„За сметка на това, с бързи промени на ЗСВ и НПК, главният прокурор може временно да бъде отстранен от длъжност, ако срещу него бъде повдигнато обвинение. С изменение в НПК разследването срещу магистрати може да бъде възложено на разследващи полицаи, определени от министъра на вътрешните работи (сега то се провежда от следователи). Такава промяна би позволила обвинение срещу Гешев да бъде повдигнато от орган, извън Прокуратурата и би допринесла за ефективността на разследването срещу магистрати, което сега се води от техни колеги“, поясни той.

 

„Според скорошно решение на Конституционния съд, такова обвинение не би могло да бъде отменено от Гешев или от подчинените му прокурори, тъй като „никой не може да е господар на разследване срещу себе си“. Без дълго досъдебно производство, главният прокурор може да бъде обвинен в злоупотреба с власт поради нарушаване на презумпцията за невиновност, за което неотдавна България беше осъдена в Страсбург. Установеното от Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) нарушение означава, че той е нарушил и Конституцията, превишавайки процесуалните си права. Паралелна промяна в ЗСВ може да предвиди задължително отстраняване от длъжност на всеки магистрат, срещу когото е повдигнато обвинение. Тогава ВСС ще бъде длъжен незабавно да отстрани Гешев до приключване на разследването срещу него. Отстраняването подлежи на съдебен контрол, което гарантира правото на защита“, уточни адв. Екимджиев.

 

„Ако обещаните промени не бъдат изпълнени, хората, свалили Орешарски и Борисов, които повярваха на Кирил и Асен и им подариха властта, ще си я вземат обратно. Този път те няма да питат „Кой?“, защото сега зад успеха или зад поредния провал на съдебната реформа ще стоят имена и подписи“, предупреди той.

 

„Първата стъпка от споразумението – „политическа декларация за оставката на главния прокурор“ не беше направена. Никой от коалиционните партньори не каза защо. Сякаш новите управляващи не знаят, че това споразумение не е бюрократична кондика на партийни централи, а най-важната страна в него са гражданите, от чието име политиците се договарят и управляват“, каза още адв. Екимджиев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 13038 |10.12.2021 Адв. Хаджигенов: Махаме Гешев и Цацаров и спираме кражбите . 26| 10951 |10.09.2021 Гешев си чати със Севда на Бойко, докато в правна комисия обсъждат спецпрокуратурата . 6| 11964 |31.08.2021 Само във Фрог: Българският модел за Бюрото на Гешев тотално се различава от европейския . 51| 21777 |15.08.2021 Заподозрян за полицейския побой е преместен под крилото на Гешев в скандалното Бюро за защита на свидетелите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads