Реклама / Ads
10| 8334 |08.05.2018 АКТУАЛНО

АЕЖ: Позицията на Борисов за медийните проблеми е цинична като на Остап Бендер

.
Бойко Борисов
”Това е ваш проблем – на журналистите. Решавайте си го тоя въпрос”, заяви Борисов в интервю за Нова телевизия в коментир за класацията на ”Репортери без граници”, в която България заема 111 място за 2018 г.
Според Асоциацията на европейските журналисти "подобен коментар от лидера на изпълнителната власт, когато страната потъва все повече в тази класация, изключително напомня на великия комбинатор Остап Бендер: “Делото за помощ на давещите се е дело на самите давещи се”.

АЕЖ - България намира за циничен опита на премиера Бойко Борисов да прехвърли отговорността за проблемите със свободата на словото единствено върху журналистите.

"Господин премиер, журналистите са едни от основните потърпевши от лошата медийна среда, изследването на АЕЖ-България за статута на журналистическата професия показва, че на повечето колеги им се налага да работят и живеят в доста тежки условия, посочва се в становището на асоциацията.

В него се посочва още, че е недопустимо е журналистите да се оказват единствените отговорни за ситуацията, още повече, че в Доклада на Репортери без граници не пише нищо такова. "Напротив, сред причините са посочени корупцията и срастването между политици, олигарси и медии. Журналистите, които участваха в проучването на АЕЖ-България за 2017 г., откроиха като тенденция завръщането на политическия натиск върху тях, допълва се още в позицията.

Медийната организация допълва,че потърпевшо от лошата медийна среда е цялото общество, "защото проблемите на медиите не са нещо изолирано, напротив те са свързани с други проблеми на държавата - като липсата на съдебна реформа, липсата на ефективна борба с корупцията, липсата на върховенство на закона". Всички тези фактори, взети заедно, водят до най-ниския жизнен стандарт в ЕС и цялостното усещане у населението, че не живее добре, пише в изявлението.

"Купуването на медиен комфорт с публични средства, взаимозависимостите между олигарси, политици и медии, разправата с критичните гласове са широко разпространени и не, не са проблем само на журналистите, въпреки че журналистите са призвани да осветляват, разследват и разобличават подобни практики. Няма как да очакваме, че България ще подобри ситуацията със свободата на словото, без да реши проблема с цялостната липса на справедливост и не започне ефективна борба с корупцията и организираната престъпност, с онези политическо-икономически кръгове, известни сред обществото като “мафия”, които в крайна сметка имат интерес медийната среда да остане такава, каквато е",  коментират от АЕЖ.

Организацията остава на мнението си, че “журналистите не бива да бъдат оставяни сами да плащат високата цена за свободното слово”, но в същото време обявява готовност да понесе своята част от отговорността и да съдейства за промяна.

"За да се случи такава обаче първо е нужно да се осъзнае, че проблемите не са изолирани и няма как да бъдат само наши или ваши, съответно, и решенията трябва да бъдат общи. Не на последно място свободата на изразяване е право, гарантирано от Конституцията и международните договори, по които България е страна", завършва позицията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 12407 |04.05.2018 Борисов бърка департамент с парламент; САЩ можело да са най-тъмната страна . 27| 10574 |04.05.2018 Борисов се хвали, сипе огън и жупел срещу президента Радев . 19| 18206 |30.04.2018 Октай пред Фрог: Борисов да го провъзгласят за народен артист, Пеевски ни върти познати номера . 16| 35520 |31.03.2018 Илиян Василев: Мислете за времето след Борисов, готвят визита на Путин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads