Реклама / Ads
10| 14114 |22.12.2017 АКТУАЛНО

Александър Иванов: Антибългарските политици пречат на църквата да говори

.
”Атаката срещу БПЦ е огромна и целенасочена от страна на онези, които искат тя да стои ”забутана” в ъгъла и да мълчи”. Това казва богословът Александър Иванов.
 
Александър Иванов е от Карнобат. Богослов по образование. Винаги с твърда позиция по важни и маловажни въпроси. Известен е сред обществото и в медийното пространство с дръзките си изказвания спрямо лошото, което се случва между нас.

- Г-н Иванов, дефицитни ли са вярата и милосърдието в нашето болно време?

- Здравейте! Че вярата в Бога е дефицитна виждаме още в Свещ. Писание: "Син Човеческий, кога дойде, ще намери ли вяра на земята?" (Лук. 18:8). А иначе масово хората си вярват в сатанисти, като Ванга и Дънов, в суеверия и тем подобни... Жалко е, защото погубват душите си! Празна е вярата ѝм. Що се отнася до милосърдието, то е дефицитно само в морален аспект. В материално отношение човек все още не е забравил тази добродетел да бъде милосърден и да помага според възможностите си.

- Един приятел казва, че обича да влиза в църква в делничен ден, защото тогава там са истинските християни. По празниците вижда в църквата само лицемерие и парадьорство? Прав ли е? Как ще го коментирате?

Не е прав! В храма се ходи не заради хората, а заради Бога и себе си. Освен това, неходенето на богослужение в неделя граничи с непочитане на Христовото Възкресение, което отбелязваме в неделя, а това е и грубо нарушение на четвъртата Божия заповед. Всеки, дошъл в храма, е каещ се грешник, който лекува душевните си болести и недъзи. Който търси в храма праведници - сбъркал е мястото. Праведниците са изписани по иконостаса и стените. Останалите сме ние - окаяните богомолци и свещенослужители, които се стараем да придобием доколкото можем тяхната праведност.

- Статистики показват, че към Бог се обръщат все по-малко младежи. Какъв е техният път към храма?

- Вярно е! Все по-малко младежи се обръщат към Бога и тук е мястото на образованието, което да ги просвещава в Православната вяра. Църквата достатъчно говори и проповядва. За съжаление днешното образование само учи, но не възпитава, и затова родителите имат голямото задължение да правят онова, което образованието не иска да прави. Тоест да ги учат на основите на вярата, на кратките молитви, на любов към Бога и ближния, на състрадание и милосърдие; да ги водят на богослужения и да участват в Тайнствата.

- Църквата май трябва да излезе от мълчанието и пасивната си позиция по въпроси, касаещи българското общество?

- Разбира се, че трябва! Антибългарските политици и нашето общество обаче не ѝ го позволяват. Когато Църквата се намеси в някой обществен въпрос, който засяга нейните пасоми, хората веднага въстават. Атаката срещу БПЦ е огромна и целенасочена от страна на онези, които искат тя да стои "забутана" в ъгъла и да мълчи. Когато се обади - "не е нейна работа да се меси". Когато мълчи - "тя е спален вагон и не се произнася". Хем ги боли, хем ги сърби. Е, щом българите не искат Църквата да се грижи за тях, нека се скитат "немили-недраги". Не осъзнават какво си причиняват. Въпреки всичко вратите на храма винаги ще бъдат отворени за всеки един човек.

- За Коледа пак ще влезем в църквите. Глупост ли е да искаме от Бога здраве и пари?

- Здравето и парите Бог ни ги е дал. Парите ще ги получим с труда си (срв. Бит. 3:19). Здравето си го имаме, просто не го ценим. От Бога можем да искаме всичко, което смятаме, че ще е угодно Нему, а вече той по Своя промисъл ще прецени дали то ще ни бъде в полза и за спасение: "И всичко, що поискате в молитва с вяра, ще получите" (Мат. 21:22).- Коя е най-кратката молитва, с която трябва всички да се молим?

- Най-кратката молитва, която всякога трябва да си казваме, е: "Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилуй мене грешния. Нека бъде Твоята воля!"

- Имате много последователи, но и много врагове заради истините и изобличенията, които казвате в прав текст на обществото. Страхувате ли се от вторите? А от първите?

- Страхувам се само и единствено от Бога. От човеци - не. Радвам се, че имам неприятели, които ми готвят Небесно блаженство. Св. ап. Павел ни заповядва: "Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги" (Ефес. 5:11). Като православен християнин и българин имам съвест, достойнство, свобода и религиозни чувства. Няма да позволя на никого да се подиграва с тях! Вие също не позволявайте! Всеки да помни тези четири стиха от Свещ. Писание:
• "Горко вам, кога всички човеци заговорят добро за вас" (Лук. 6:26);
• "Пазете се да не ви прелъсти някой" (Мат. 24:4);
• "Блажени сте вие, когато ви похулят и изгонят, и кажат против вас лъжовно каква и да е лоша дума заради Мене" (Мат. 5:11);
• "И тъй, братя, стойте и дръжте преданията, които научихте било чрез наше слово, било чрез наше послание" (2Сол. 2:15).

- Вашето пожелание за празниците?

- Бъдете достойни! Пазете децата си от всичко гибелно за тях!!! Имайте мир и радост в себе си! Имайте общение помежду си! Христос се ражда - славете Го радостно! С Богом!
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 9063 |09.12.2017 Димитър Делчев: Премиерът да каже кои главни редактори и политици са подслушвани . 18| 7921 |05.12.2017 Христо Иванов: Ще има протести, ако Борисов се опита да започне отново ”Белене” . 6| 7882 |20.11.2017 Мирослав Иванов: Службите трябва да се задействат по схемата Булгартабак

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads