Реклама / Ads
1| 6117 |28.05.2009 АКТУАЛНО

В България човешките права остават на заден план

.
Нарушенията на човешките права в България заемат цели две страници в годишния доклад на Амнести Интернешънъл. Както навсякъде по света, така и в България глобалната криза е изместила на заден план този проблем.
 

Благородна Григорова

В България нарушения на човешките права са регистрирани в следните четири области - отношението към бежанците, етническите малцинства и хората с хомосексуална ориентация, насилието в затворите, както и условията в домове за хора с умствени увреждания, казва Лидия Аройо, прессекретар на Амнести Интернешънъл за Европа и Централна Азия. С нея разговаря Благородна Григорова.

През последните години човешките права са били потъпквани най-вече в името на сигурността, а сега - заради икономическата криза, разяснява Лидия Аройо, прессекретар на Амнести Интернешънъл за Европа и Централна Азия:

Опасност от социални напрежения

"Двете области са много тясно свързани - когато се засилва икономическата рецесия, има опасност от засилване на политическата репресия. Това потъпкване на човешки права и икономическо угнетяване може да доведе до социално напрежение, демонстрации, каквито имаше вече в България, както и до спонтанни бунтове. Всичко това може да се избегне, ако при решаването на икономическите проблеми се вземат предвид правата на човека, например чрез мерки срещу дискриминацията."

В България на дискриминация са подложени най-вече етническите малцинства, се констатира в доклада на Амнести Интернешънъл за 2009 година. Въпреки усилията на правителството за равноправно отношение към ромските деца - например чрез Националния план за действие "Десетилетие на ромското включване" - отрицателното отношение на обществото към тази етническа група остава. Остава и неравнопоставеността в областта на образованието, трудният достъп до здравеопазване, работни места и жилища. Нетолерантно е отношението в България и към македонското и турското малцинство, четем още в доклада на правозащитната организация:

"Това, което се забелязва е, че липсва политическа воля да се ограничи тази нетолерантност. Когато политически лидери насаждат нетърпимост към част от обществото, това в никакъв случай не облекчава нещата. Не случайно миналата година Софийският градски съд се произнесе срещу Волен Сидеров, лидера на Атака, и постанови, че неговите изявления създават връждебна атмосфера - това е нещо нетърпимо от страна на политическата класа", казва Лидия Аройо.

"В полицейските структури все още се шири безнаказаност"

Лошото отношение към бежанците е друг сериозен проблем. Задържането им под стража без причина противоречи на международните норми. Статутът на бежанците остава неизяснен - понякога с години. Проблемни са и условията в домовете за хора с умствени увреждания. В тази връзка докладът напомня за филма на БиБиСи за дома в Могилино.

Регистрирани са освен това злоупотреби с огнестрелно оръжие от страна на полицаите, четем в доклада на Амнести Интернешънъл. Организацията се позовава на информация на Българския Хелзинкски комитет. Порицава се и насилието от страна на силите за сигурност. Лидия Аройо: "В полицейските структури все още се шири безнаказаност, все още има полицейско насилие. Въпреки че миналата година Софийски военен съд осъди петима полицаи на затвор, затова че са пребили до смърт един задържан, това не означава, че насилието срещу задържани е прекратено. Хубаво е, че е имало разследване, но е необходимо да се създаде атмосфера на принципна нетърпимост към такива прояви." (ДВ)
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 6851 |02.04.2009 Изложба представя първата петилетка на България в НАТО . 2| 9430 |23.02.2009 Аля Милушева ще облича участничките в Мис България . 50| 9890 |19.02.2009 2/3 от българите, напуснали България, няма да се върнат . 17| 8062 |15.02.2009 За някои реалности пред обучението на човешките ресурси в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads