Реклама / Ads
15| 10428 |27.06.2012 АКТУАЛНО

В България е евтино - но за кого?

.
Ако искате да ви е евтино, заселете се в България. Този извод се налага от актуално изследване на Евростат, от което става ясно, че най-скъпо се живее в Швейцария, а най-евтино - в България.
 

Който си прави добре сметка на парите, би трябвало да се откаже от почивка в Швейцария това лято. Защото в алпийската държава нощувките и храната са толкова скъпи, колкото никъде другаде в Европа - с 62 на сто над средните цени в целия ЕС. Швейцария не е членка на Европейския съюз, но е включена в списъка от общо 37 европейски страни, наблюдавани от Евростат.

Само Македония се конкурира с България
Последното проучване показва, че в Източна Европа се живее най-евтино. Осем години след първото източно разширяване на ЕС и 5 години след приемането на България и Румъния в Общността цените на основните потребителски стоки и услуги в източноевропейските държави си остават под средните стойности за 27-те в ЕС. Най-малко струва потребителската кошница в България, където цените са с 49% под средните за Европа. В топ 3 влизат още Полша и Румъния, следвани от Унгария и Литва. Ако включим в класацията и страните извън ЕС, единственият конкурент на България по показателя "евтиния" е Македония.

Изненадващ е фактът, че в Турция - въпреки икономическия бум - цените остават сравнително ниски. Значително по-скъпо е в съседна Гърция, където цените на основните стоки и услуги почти се доближават до средните в Европа.

Най-скъп е алкохолът в Норвегия

В отделните страни Евростат регистрира огромни отклонения в цените на един и същ продукт или услуга. Така например безалкохолните напитки са най-евтини в България, а най-скъпи в Дания - съответно 67% и 136% от средната стойност за Европа. Българите имат и най-ниските разходи за облекло - 75%. За нови коли българите плащат 83% от средната цена в Европа, а заедно с македонците и албанците се радват и на най-евтините хотели и ресторанти. С 4 на сто над средноевропейските цени Германия се движи в златната среда: Хранителните стоки са с 10 на сто над средните, а тютюневите изделия и алкохолните напитки - с 3 на сто под средните за Европа.

Какво има в кошницата?

Европейската статистическа служба е изследвала цените на 6 категории стоки и услуги: основни храни, алкохолни напитки и тютюневи изделия, облекло, черна техника, автомобили за лично ползване, хотелски нощувки и цени в ресторантите. Заради сериозното поскъпване на франка спрямо еврото Швейцария успява да изпревари Норвегия - алпийската държава е понастоящем най-скъпото място за живеене в Европа. Що се отнася обаче до цените на алкохолните напитки, Норвегия си остава безспорен номер 1 - виното, бирата и твърдият алкохол са там два пъти и половина по-скъпи от средните за Европа цени, което се дължи на високия данък.

Това проучване на Евростат доказва за пореден път, че в Северна Европа е значително по-скъпо, отколкото в Източна Европа. И добре, че е така. Защото не бива да забравяме, че заплатите на изток нямат нищо общо с тези на север.

Е. Лилов
Дойче Веле
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6739 |28.05.2012 Проливни дъждове и код оранжев в Северна България . 13| 12585 |17.05.2012 Какво ще се случи с България, ако Гърция пропадне? . 32| 12770 |13.05.2012 Боевски натопен от България . 26| 8790 |27.04.2012 СЕЕМО: Медиите в България са слугинаж на собствениците им

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads