Реклама / Ads
17| 18660 |10.04.2018 АКТУАЛНО

Българските кошмари на руската банка ВТБ надминаха мозамбикските

.
Скандалите около интереса на руската банка ВТБ (Внешторгбанк) към българската компания Виваком се разрастват. Депутати от руската Дума настояват Вътрешното министерство и Сметната палата да разследват аферата. Особено настоятелни са представителите на „Единна Русия“, партията на президента Владимир Путин.
Според заключенията от първите проверки, ръководството на ВТБ е изпуснало напълно контрола върху сделката.

Все по-често се споменава и името на Юрий Соловьов, вице-президент на ВТБ, който се счита за мотора на плана за придобиване на Виваком. Говори се, че той не е в състояние да защити интересите на инвеститорите в банката, които от своя страна за да спасят себе си, са готови да жертват банката. Впрочем това не е пръв подобен случай.

 

Вече е пределно ясно, че първоначалното намерение на банкерите да придобият компанията Виваком на стойност три пъти по-ниска от пазарната, а след това да я продадат на части вече по пазарни цени – се е сринало. Провал. Минаха 2,5 години след онзи търг (ноември 2015 г), който уж определи Спас Русев като купувач. Търгът обаче бе атакуван в съда заради множество нарушения, коментират руски експерти.

 

Активът към настоящия момент вече не е интересен за стратегиески инвеститори. Той може да бъде източван, с което се занимава активно намърдалата се там се там команда. Но и техните действия са ограничени от строгите конвенции по облигациите на Виваком, които ограничават действията на мераклийте да разграбват. ВТБ е дала от себе си на себе си – чрез мениджърите - кредит от 240 млн евро (без да се отчитат парите, които банката е платила за своята част като купувач, както и други кредити).

 

Този кредит не може да се погаси без да се продаде компанията. Възможността процесът да се протака не е по силите дори на човек като Андрей Костин, президент на ВТБ и считан до неотдавна за доверено лице на Кремъл. Нещата очевидно са се променили…

 

Освен това на ВТБ се налага да погаси и дълг по облигации на Виваком в размер на 400 млн евро. Срокът изтича през ноември 2018 г. В най-добрият случай на ВТБ ще се наложи да рефинансира и своя кредит от 240 млн евро. На банкерите, които планираха своите дейстивя през 2014-2015 г. 2018 година се е струвала твърде далеч, но тогавашното бъдеще вече е настоящо. В паниката, която е обхванала ръководството на ВТБ, то не можа да измисли нищо смислено и прибягна до решението банката да участва в рефинансирането на обречената сделка и да отпусне нов кредит. Решение, което най-вероятно ще се окаже пагубно, според руски експерти. Те припомнят също, че „дянса ръка“ на Соловьов в София са братята Милен и Георги Велчеви, които ръководят офиса на ВТБ в България.

 

Юрий Соловьов, председател на съвета на директорите на VTB Capital, е готов лично готов да стане собственик на българския оператор Виваком. Това написа преди година руският вестник „Комерсант”. Това Соловьов заявява въпреки водените дела и правните рискове при опита да се завладее оператора от хора със съмнителна репутация.

 

VTB Bank чрез подчиненото й дружество VTB Capital може да стане притежател на 20% (минус една акция) на компанията Vivacom. Руската бака и досега продължава да твърди, че Виваком е била продадена след прозрачен и законен търг, въпреки изнесените данни и факти за точно обратното. Лондонският съд вече се произнесе и потвърди съмненията. Операторът е бил продаден на консорциум, който е представлява интересите на руската VTB и английскиа клон VTB Capital, а офертите на другите кандидати са били отхвърлени по измислени и дори скандални предлози.

 

Медии в Русия припомнят, че името на Юрий Соловьов е замесвано и в други скандали. Един такъв, определен като корупционен, е по т.нар. „мозамбикска сделка“ на ВТБ. Преди две години публикация в Wall Street Journal разкри финансиране на ВТБ към правителството на Мозамбик. Целта е купуване на риболовни кораби за африканската страна. Проверки обаче показали, че всъщност военният флот на Мозамбик е придобил съдове по тайна схема. Голяма част от средствата обаче така и не минали по официални канали, а се озовали в офшорни фирми. Става дума за над 500 млн долара. За сделката отговарял лично Соловьов. Според председателя на Международния валутен фонд Кристин Лагард действията по „мозабикската сделка“ са очевидно корупционни.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 13995 |22.12.2017 Александър Иванов: Антибългарските политици пречат на църквата да говори . 3| 12642 |12.08.2017 Българските прокурори може би трябва да прочетат книгата на Бил Браудър „Заповед за арест“ . 1| 10966 |27.06.2017 Продуцент от CNN признава, че руската история за Тръмп е скалъпена (видео) . 0| 5350 |08.12.2016 Кой каза, че българските планини нямат целогодишен туризъм?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads