Реклама / Ads
12| 11477 |31.07.2018 АКТУАЛНО

Банка край ДПС взе 15 млн.евро от Плана Юнкер през държавната ни ББР

.
Ахмед Доган
Българската банка за развитие (ББР) и Търговска банка Д АД (Д Банк) сключиха първия договор за он-лендинг финансиране в рамките на Плана за инвестиции за Европа. Според споразумението ББР ще предостави на Д Банк 15 млн. евро за финансиране на българския бизнес, като поема и до 100% гаранционен ангажимент към банката-партньор, съобщи cross.bg.

Напомняме, че банката е с основател близкия до ДПС Фуат Гювен, придобил слава покрай безмитна търговия по южната граница в мътните води на 90-те години. Фактът, че именно тя получи благословията на държавната ББР да стане пионер по Плана Юнкер със сигурност е многозначителен, особено, като се знае, че самата правителствена финансова институция съфинансира проекта. Програмата е насочена към микро-малки, средни и междинни предприятия с персонал до 3 000 души, a поне 70% от финансирането ще бъде насочено към МСП сектора.

 

Компаниите могат да кандидатстват за инвестиционно, проектно и свързаното с тях оборотно финансиране от 3 до 24 млн. лв., като няма да се допуска рефинансиране на вече действащи кредити. Предвидена е и възможност за отпускане на кредитиране по инициативата на Европейската инвестиционна банка „Младежка заетост“ при облекчени условия. Лихвеният процент е до 6M EURIBOR+ надбавка от 2 до 4%. Максималният краен срок за погасяване на кредитите е до 2032 г.

 

Средствата по програмата са осигурени от Българската банка за развитие и Европейската инвестиционна банка и са част от Инвестиционния план за Европа – един от водещите приоритети на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Фокусът му е насърчаване на инвестициите с цел да бъдат създавани работни места и растеж чрез по-интелигентно използване на новите и съществуващите финансови ресурси, чрез премахване на пречките пред инвестициите и осигуряване на видимост и техническа помощ за проектите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 5224 |31.07.2018 Според Световната банка: Пловдив и Бургас са най-слаби в разкриване на престъпленията . 8| 14192 |06.07.2018 Фрогоко: За КОЙ Българска банка за развитие е взела заема от 100 000 000 евро? . 17| 18672 |10.04.2018 Българските кошмари на руската банка ВТБ надминаха мозамбикските . 26| 10126 |24.02.2018 Гинка Върбакова с първо интервю без снимка: ”Инерком” е сам. Очакваме помощ от уважавана чужда банка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads