Реклама / Ads
21| 19791 |29.02.2020 АКТУАЛНО

Делян Пеевски се подсигури чрез съд и прокуратура, че животът му е в опасност

.
Делян Пеевски
Депутатът, който не стъпва на работното си място, Делян Пеевски вече се е подсигурил като един от най-заплашваните народни представители и бизнесмени у нас. Оказва се, че въпреки липсата на каквито и да било доказателства и дори категоричното опровергана информация, че някой го е изнудвал, както и че някой е искал или подготвял убийството му, набутаните в затвора хора, по едно и също време, първо се отказват от защитаващите ги адвокати, а след това сключват скоростно споразумения с прокуратурата, признавайки се за виновни.

Любопитното е, че договорката с прокуратурата, от която най-голяма полза има Пеевски, а арестантите са излежали точно толкова, за колкото ги осъждат.

 

В края на миналата година се разшумя покрай две скандални дела свързани с името на корпулентния депутат. Едното бе свързано с предполагаемо изнудване на него и ментора му – почетния председател на ДПС Ахмед Доган, а другото за готвено покушение срещу него през 2015 г. От източници в съдебната система Фрог научи, че и двете производства са приключили със споразумения. Но от добилата публичност информация и подробности за арестуваните, както и станалите известни доказателствата сочат, че сделката с прокуратурата не е за да не избегне доказване на вина. В едното от делата решаваща роля има дори специализирания наказателен съдия Андон Миталов, който САЩ обяви за корумпиран и забрани на него и семейството му да влизат в Америка.

 

Изнудвани ли са Пеевски и Доган?

През септември 2018 г. стана ясно, че български и румънски гражданин месеци наред са в ареста, защото Специализираната прокуратура смята, че на трима души са искали да получат 12 млн. евро от Доган и Пеевски, предлагайки в замяна да съдействат имената на политиците да бъдат премахнати от френски доклад за контрабанда на цигари от „Булгартабак“. Въпросният документ така и не бе представен като доказателство по делото.

 

Обвиняемият румънец Дорин Йордаке, След 8-месечен престой в ареста,  изведнъж се съгласява на споразумение, по което получава точно 8 месеца затвор. На  18 януари спецсъдът одобрява споразумението. За какво обаче румънецът излежава тези месеци - така и не става ясно. Соченият за негов съучастник Дилян Георгиев от Русе пък е осъден на 6 месеца лишаване от свобода, което също вече е излежал.  Не е ясно и какво се случва с третия неоткрит обвиняем - румънецът Овидиу Семенеску, който така и не беше намерен.Интересно е още, че Йордаке, и Георгиев, през цялото време пледират, че са невинни и никога не са планирали подобно престъпление. Самите Доган и Пеевски пък категорично твърдят пред разследващите, че нито познават обвиняемите, нито са били изнудвани от тях.  Остава да гадаем какви цели е преследвала прокуратурата с повдигнатите обвинения, освен да се осигурят "аргументи" за това Пеевски да бъде пазен от НСО.

 

По неофициална информация на Свободна Европа непосредствено преди Нова година двамата обвиняеми са се отказали в един и същи ден от досегашните си адвокати без да им обяснят причините за това внезапно решение. Веднага след това е подготвено споразумението, което спецсъдът светкавично одобрява. Медията задава интересни въпроси, по които и ние търсим отговори: Съществува ли наистина френски доклад за контрабанда на цигари от „Булгартабак“? Защо обвиняемият румънец през цялото време твърди, че е искал да прави бизнес с ваксини в България, а накрая се признава за виновен по обвинението за изнудване? Каква е връзката между тези лица, Доган, Пеевски и разпитаните като свидетели бивш столичен общински съветник от ГЕРБ Орлин Алексиев, бившите собственици на фалиралия през 2016 г. ПФК "ЦСКА" АД Димитър Борисов и Иво Иванов, както и Росен Петров-Животното?

Към тях ще добавим още два -  Защо отиването на Делян Пеевски в спецпрокуратурата наложи пълно опразване и блокиране на работата на институцията? Защо прокуратурата не се е похвалила до сега с този /тези успехи?

 

 

Опитът за убийство за Делян Пеевски

Съдия Андон Миталов е „приключил“ дело за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, по който обвиняеми бяха двама руски граждани. Мотивите му за решенията, които е взел по това дело са не по-малко странни и съмнителни за партньорските служби на САЩ научи Фрог от източници в съдебната система. До момента никой не обелва и дума за това дело, нито че един от замесените в него е оръжеен търговец.

 

Съдията изплува и от потъналото в пълна мъгла дело за опита за убийство на депутата от ДПС Делян Пеевски, за което въпреки дългогодишното разследване, се чу едва в края на миналата година. Припомняме ви, че адвокат Константин Симеонов съобщи за казуса, в който са намесени руски граждани, през октомври 2019 г., малко преди да стартира по същество делото.

 

Внезапно лежащият дълго време в ареста руски гражданин решава да се откаже без обяснение от защитника си адв. Симеонов, който продължава да твърди и днес, че по делото няма никакви доказателства за готвено убийство. Липсата на доказателства се потвърждава и от факта, че първоначално съдия Миталов връща делото на прокуратурата. Припомняме, че сагата с опита за убийство на Пеевски започва със сигнал на лицето Константин Бухлев, станал известен най-вече като защитен свидетел по делото за атентата срещу Алексей Петров, а в последствие и осъден за убийство на варненски диджей, за което Фрог също писа.В един от разпитите си като свидетел по делото на Алексей Петров Константин Бухлев твърди как неустановено лице е отишло при него от името на руски гражданин и му предложил да извърши атентат срещу Делян Пеевски през декември 2015 г. Въпреки, че обикновено такива изказвания не се приемат сериозно, този път следва светкавичното задействане на службите. Бухлев обяснява, че две лица са подготвяли убийството на Пеевски  – Владимир Касарски и Васил Наниш. Първият е руски гражданин и заради дадените срещу него показания прекарва доста време в затвора, първо в Перу, после и у нас. Вторият има и български паспорт, но е роден в Молдова, а у нас е известен като бизнесмен. През 2017 г. медийни публикации съобщават, че руският бизнесмен Васил Наниш е издирван с червена бюлетина на Интерпол по искане на България. Медиите пишат, че Наниш е търсен от прокуратурата по обвинение за участие в организирана престъпна група, но без повече шум какво е целяла групата. Информацията се допълва с това, че „той е открит в държава извън Европейския съюз, но още не е върнат у нас.”. Не се посочва и държавата, а само, че Наниш е търговец на оръжие и е живял в Пловдив. Така по показанията единствено на Бухлев се изгражда цял холивудски сюжет.

 

Делото е образувано през 2019 г. под № 2734 и е разпределено на 10-ти състав в Специализирания наказателен съд, а ключовата роля на докладчик по делото се пада на съдия Андон Миталов. Владимир Касарски е експулсиран от Перу, където е задържан и срещу него започва ефективно съдебно разследване. Наниш в това време е в Русия и въпреки двете производства за експулсиране, той не е върнат в България и срещу него следствието се води задочно. Руската страна отказва да го изпрати в страната ни с мотива, че няма доказателства за извършено от него престъпление.

 

В хода на разследването ДАНС използва и специални разузнавателни средства, научи Фрог, което е най-вече защото Наниш случайно или не е официален представител за България на една от най-сериозните военно-промишлени индустрии – Тулските военни заводи, които работят вече 400 години.  Град Тула векове наред пази славата на оръжейницата на руската армия. През последните 4 века тулските заводи създават на практика всяко оръжие на пехотата – от средновековните мускети – до съвременните противотанкови ракети и "Калашници".

 

Интересът към Наниш е като към лице, което има важно значение както за военно-промишлените комплекси, така и за руските интереси в България. Според източниците ни освен официалната си дейност молдовецът с български паспорт е твърде вероятно да е бил в услуга и на чужди разузнавателни служби. В кориците на делото има разпечатки от търговския регистър, където се вижда, че Наниш е официален представител на споменатите военните заводи.  Интересен момент е, че събраните специални разузнавателни средства в един момент вече не са част от воденото досъдебно производство, твърдят още източниците ни. Когато се гледат мерките в съдебната палата, в кориците на делото са приложени разпечатки на СРС-та, справки и други сериозни материали. В момента всичко това го няма в кориците на делото след като в един момент преписката отива в специализирания наказателен съд, обясняват източниците ни, които следят случая от самото му начало. Интересно е, че досъдебното производство се води първоначално при отсъствието на двамата обвиняеми, но за да може да отиде в спецсъда се измисля още едни, виртуален, трети заподозрян, за да се докара минималната бройка за организирана престъпна група. Така и не става ясно с какви мотиви руски оръжеен търговец би искал ликвидирането на български депутат, който упорито и категорично заявява, че няма нищо общо с военната индустрия, нито пък иска да има нещо общо с нея. Не става ясно и кой е третия от ОПГ-то, с който бил говорил Бухлев. В един момент се постига споразумение със спец прокуратурата, което е представено на съдия Миталов, който го приема без възражения. Въпреки, че първоначално съдията връща делото на прокуратурата, за доизясняване, което така и не е направено,  този път скоростно спира наказателното разследване и се произнася, че съдът приема съдебното споразумение. Любопитно е, че Касарски е трябвало да бъде освободен без каквито и да било последствия поради липса на всякакви доказателства, но вместо това първо се отказва от досегашните си защитници, а след това се съгласява да се признае и за виновен...

 

Със скоростното си решение Миталов обаче, нарушава чл. 384 а от НПК, защото действията му по приемане на споразумението не може да бъдат реализирани в хода на самото съдебно заседание, в което то е внесено, разясняват юристи. Според алинея 2 на същия член, съдията следва веднага да спре съдебното производство, а в рамките на 7 дневен срок делото да се гледа от друг съдебен състав, който да се произнесе за споразумението. В този случай съдията директно нарушава наказателно процесуалния кодекс и се произнася в рамките на едно и също заседание, а Касарски излиза на свобода.

 

Към момента Васил Наниш няма никаква правна възможност делото към него да бъде приключено, защото се е получил правен вакуум, но пък и Русия, както е известно, не експулсира свои граждани, пък било то и обвинени в заговор за убийство на български депутат. Според цитираната разпоредба на НПК споразумението е трябвало да бъде внесено в съда със „съгласието на страните“, което означава и съгласие на служебния защитник на Васил Наниш, но и това  не е направено, твърдят източниците ни.Предлага се споразумение, Миталов го приема веднага, но това решава делото по отношение само  Касарски, който се признава за виновен. Излиза, че и за Наниш то приключва. Така реално с един куршум имаме три заека – хем руския оръжеен човек остава непокътнат, хем Делян Пеевски си гарантира охрана от НСО, защото вече има осъден за опит за убийството му, хем за пред САЩ той не е с Русия, защото нейни граждани са искали да го убиват. Тази версия споделят юристи и наблюдатели.

 

След събитията с обявата на Държавния департамент на САЩ, че съдия Миталов получава забрана да влиза в страта заради корупция, делото за опита за убийство на Делян Пеевски се оказва по-съществения казус, който вероятно е попаднал във фокуса на внимание на американците. Но това е само защото хората у нас, които са предоставили информацията на партньорските служби, са били така услужливи да им я „сготвят“ в този вид. Пускането на Николай Малинов в Русия за награда и вечеря с президента Владимир Путин е версия за пред публиката, коментират още източниците ни, обосновавайки се с това, че няма как партньорските служби да не обърнат внимание на действията на съдия Миталов спрямо човек, свързван в публичното пространство с военно-промишления комплекс на Русия и службите там. Възможно е съдията да е предложен на САЩ, за да не се "изпее" как и на каква цена е взето решението му, от което най-огромна изгода в крайна сметка има Делян Пеевски.

 

Фрог Нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 23871 |20.02.2020 Само във Фрог: Полиция блокира и пази ”улицата на Пеевски” в Симеоново . 8| 18121 |16.01.2020 Разрешиха на Пеевски да строи в ”Младост” /документ/ . 15| 14156 |05.01.2020 ”Шпигел”: Цацаров запази близките си връзки с Пеевски след фалита на КТБ . 9| 23525 |10.12.2019 greshka56

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads