Реклама / Ads
1| 3865 |18.11.2020 АКТУАЛНО

Депутатите от БСП от Свищовската болница: Трябва да се преценяват внимателно индикациите за хоспитализация на пациентите в Ковид отделенията

.
Проф. Михайлов и д-р Тимчев
Пациенти с други оплаквания в момента не се приемат и отделенията стоят празни. Болницата в Свищов продължава да се пълни с пациенти, лекарите са изморени, а присъствието на доброволците няма да реши проблемите, това е наблюдението на депутатите от БСП проф. Георги Михайлов и д-р Илиян Тимчев, които влязоха преди два дни в ковид отделението на свищовската болница след призива на здравния министър за помощ, тъй като диспансерът остана без лекари.

„Обстановката е сериозна, всеки ден се приемат пациенти. Според мен като лекар в цялата страна трябва да се прецизират индикациите за хоспитализация на пациентите. Колегите са максимално активизирани, има лекари и сестри в болницата, но над 90% от колегите са в пенсионна възраст и имат придружаващи заболявания“, заяви проф. Георги Михайлов за БТВ. Той уточни, че в свищовската болница в има около 30 пациенти с Ковид-19.

 

Проф. Михайлов показа и двата основни проблема в здравната система на България: „Това са застаряващият кадрови състав и лошата материална база, включително и в болницата в Свищов. В екстремалните условия, в които се намираме, тези проблеми създават дефицити“. По думите му много от лекарите карат 12-часови смени и се налага да обслужват цялата болница.

 

„Нашето присъствие тук няма да реши проблемите. Болницата има нужда от лекари, а ние ще останем тук колкото е необходимо“, заключи социалистът.

 

Проблемите в свищовската болница не са по-различни от ситуацията във всяка общинска болница в страната смята и д-р Илиян Тимчев. Той заедно с колегата си депутат от БСП от началото на седмицата работи там, тъй като от диспансера алармираха, че лекари няма и призоваха за помощ.

 

„Основният проблем е кадровият проблем и лошата материална база. Повечето от назначените лекари са в пенсионна или предпенсионна възраст, с множество хронични заболявания. В момента някои от тях са и носители на вируса.“ Това обясни депутатът от БСП д-р Илиян Тимчев в ефира на радио “Фокус„.

 

„Само трима лекари обслужват всички пациенти, настанени в болницата. Те са изцяло отговорни за болните от приема им до тяхното изписване“, заяви социалистът. Той уточни, че това е многопрофилна болница, превърната специално в Ковид болница, тъй като пациенти с други оплаквания в момента не се приемат и отделенията стоят празни.

„Когато дойдохме се случи така, че пациенти чакаха от сутринта до 14:00ч. в коридорите. Болницата нямаше физическата възможност да отсее кой ще остане в отделението и кой ще бъде на домашно лечение“, разказа още д-р Тимчев. Той обобщи, че болницата не разполага с реанимация, затова нуждаещите се биват транспортирани в спешната помощ на съседни общински болници.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 8936 |18.01.2019 Депутатите запушват устата на медиите, ще налагат глоби до 20 млн. евро . 4| 12656 |30.07.2018 „Системата ни убива“ разтърси мрежите с видео за бездушието на депутатите /вижте го/ . 8| 7691 |01.03.2018 Иван Хиновски пред Фрог: Депутатите са виновни, че нямаме механизми за защита в сделки като с ЧЕЗ . 8| 5732 |04.10.2017 Очаквано: Депутатите отхвърлиха оставката на Делян Добрев
Реклама / Ads