Реклама / Ads
0| 6997 |31.05.2010 АКТУАЛНО

Един ден без цигарен дим

.
На 31 май се отбелязва Световният ден без тютюнев дим. Всяка година на този ден Световната здравна организация (СЗО) алармира обществото за рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия и призовава управляващите за ефективни политики за намаляване на употребата на цигари. Тази година тя осъди рекламите на тютютневи изделия и се обяви за тяхната забрана.

По традиция СЗО припомнят, че употребата на тютюневи изделия е втората причина за смърт в световен мащаб след хипертонията и убива 1 от 10 възрастни по целия свят.

От организацията изтъкват, че рекламата на тютюневи изделия, насочена към жените, е популярна по целия свят, привличаща все повече жени и момичета за потребители на цигарени изделия.

Темата за Световния ден без тютюнев дим 2010 г. е свързана с половете и тютюневите изделия, с акцент върху маркетинга, ориентиран към жени. СЗО използва случая, за да обърне внимание на рекламата на тютюневите изделия, насочена към двата пола и да потвърди призива към правителствата за забрана на всички форми на реклама, промоция и спонсорство на тютюневите изделия.

Жените представляват 200 милиона от над 1 милиарда пушачи в света. В 53 държави, част от Европейския регион на СЗО, 21% от жените пушат.

Тази цифра расте все повече с рекламата на тютюневи изделия, която все по-често се цели към по-младите поколения жени, асоциирайки пушенето с женската красота, лукс, овластяване и здраве.

В Европейския регион, 59% от мъжете пушат, а тютюневата индустрия вижда нови пазарни възможности за преодоляване на разликата между половете, посочват още от организацията.

За да се противопоставят на тютюневата индустрия, насочена към жени и момичета, СЗО отново призовава правителствата да издадат широкообхватни забрани на всички реклами на тютюневи изделия, тяхната промоция и спонсорство, както е посочено в чл.13 на Рамковата конвенция за контрол върху тютюна и в насоките за нейното прилагане.

През май 2005 г. Европейската комисия прие набор от 42 картинни изображения, предупреждения за здравето за ползване от държавите-членки на ЕС.

Пет държави от Европейския съюз (Белгия, Франция, Литва, Румъния и Великобритания) и пет извън него (Казахстан, Норвегия, Швейцария, Турция и Украйна) одобриха или ползват тези предупреждения, допълват от СЗО.

Въпреки това, Европа има дълъг път, за да достигне примера на Австралия, където - в съответствие с препоръките на СЗО - правителството ще наложи в рамките на две години, тютюневите компании да приемат обикновени опаковки на тютюневите изделия и да премахнат всички цветове и брандинг лога от тях.

Това е първият подобен ход в света, насочен към намаляване на смъртните случаи, свързани с тютюнопушенето, отбелязват от организацията.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 7871 |04.12.2008 Един „Следобед с ТВ7” и „Щурците” . 6| 14241 |16.09.2008 Един от основателите на Пинк Флойд – Ричард Райт почина на 65 години . 0| 4830 |08.08.2008 Музикалният фестивал Melt отпразнува единадесетата си годишнина подобаващо. . 3| 5964 |28.07.2008 Двама бягат - един ги гледа

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads