Реклама / Ads
5| 5627 |25.05.2016 АКТУАЛНО

Френският посланик: Включването на България в Шенген не трябва да се обсъжда сега

.
Ксавие Лапер дьо Кабан
Както знаете, Шенгенското пространство не е в най-хубавото състояние. Темата за включване на България в Шенгенското пространство не трябва да се обсъжда сега. Това каза посланикът на Франция у нас Ксавие Лапер дьо Кабан пред БНТ.
 

Според него то е създадено за спокойни времена, а на фона на влезлите в Европа през миналата година 1 млн. мигранти не е уместно да се говори за включване на Румъния и България в него. Той отрече в ЕС да има двойни стандарти, като посочи за пример Дания и Великобритания, които също като България не са част от Шенген или еврозоната.

 

Посланикът коментира и това как страната ни се справя с опазването на външната граница на ЕС: "Помощта и сътрудничеството между Турция е България е много важна и благодарение на това сътрудничество от 3 години вълната от бежанци не е минала през вашата страна. Засега е факт охраната на външната граница на ЕС от страна на България и няма бежанци, които да минават през тази ограда. Аз съм ходил там и е странно да има такава ограда между две държави, които са членки на НАТО. Но се вижда, че има резултат, защото няма огромна бежанска вълна през т. нар. зелена граница, т.е. да се минава през гранични пунктове", каза той.

 

По темата за споразумението между ЕС и Турция, както и отпадането на визовия режим за турски граждани, дьо Кабан заяви, че има поставени 72 изисквания към Анкара. Първо споразумението трябва да бъде разгледано от държавите от ЕС, които да преценят кои от критериите са по-значими, а след това и да се пристъпи към разговор с турската страна. По думите на посланика споразумението работи добре и е намалило значително броя на пристигащите в Гърция бежанци.

 

„Това споразумение беше абсолютно важно, защото Турция е страната, в която има най-големият брой бежанци от Сирия и Ирак – 2,5 млн. горе-долу. И тази страна е по пътя към Европа, така че всичките хора от Сирия и Ирак, които искат да дойдат у нас, трябва да минат през Турция и трябваше да имаме едно споразумение с нея, за да имаме една обща европейска политика, защото от 2013 г. до това споразумение видяхме само национални политики и всеки се спасяваше както можеше“, коментира Ксавие дьо Кабан.

 

Посланикът обърна внимание и на терористичната заплаха в Европа: „В демократични и свободни страни терористите имат нужда да успеят само веднъж. Това значи, че нашите служби трябва непрекъснато да имат успех, да не се провалят“. Дьо Кабан обаче защити френските служби, като посочи, че не се съобщава броят на терористите, които биват спирани от тях постоянно.

 

Той призна, че е възможно грешна политика по интеграцията да е довела до създаването на терористични звена във Франция и Белгия и до техни членове, които са родени в двете държави. Според него обаче проблемът се корени и в "ислямизация на радикализма".

 

Дьо Кабан обясни, че трябва да има доверие между европейските спецслужби, но страните не искат да споделят цялата налична информация. Посланикът похвали сътрудничеството между Франция и България в този аспект.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5537 |10.05.2016 С. Гаспаров за Фрог: Проблемът не е в българите зад граница, а в българите в България . 0| 6552 |09.05.2016 Само във Фрог! България отправи послание за съпричастност към Париж . 0| 6740 |06.05.2016 Фрогоко! Граждани и политици от България и Македония заедно на 6 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads