Реклама / Ads
46| 17064 |16.12.2020 АКТУАЛНО

Икономистът Асен Василев: Ако създадем електронно правителство, ще произведем 900 000 безработни чиновници

.
Ако създадем електронно правителство и пто този начин административните услуги станат онлайн, от 1 милион държавни и общински чиновници без работа ще останат 900 000. А тези безработни ще трябва да гласуват. Нима правителствата ще ги освободи?
 

Това коментира икономистът Асен Василев в ефира на 7/8 тв в отговор на въпроса защо от 2013 година електронно правителство не се създава у нас.


Тук не е въпросът за техническото изпълнение на електронното правителство. Тук говорим за един чисто политически и административен въпрос, който има абсолютно нежелание да бъде решен, посочи той.

За да се преборим с това нещо, трябва постоянно да настояваме управляващите не да залагат увеличаване на разходите за администрация, а за намаляване на тези разходи, коментира Василев.

 

Ако в новия бюджет не бяхме заложили 30% увеличение на разходите за администрация, а бяхме заложили 30% намаление на разходите, самата администрация щеше да започне да търси начин как да спести тези пари. Най-лесният начин е да се автоматизират процесите, за не трябват толкова много хора и звена, които са безсмислени. Най-лесно да направиш реформа е през бюджета - като намалиш парите на дадено звено, то започва да си оптимизира процесите и да върши същата работа с по-ефективен ресурс, посочи той.

 

Бюджетът на държавата ни за идната година е надценен в приходната му част, тъй като в него има ръст на приходите с около 10%, а разходната част е увеличена още повече в сравнение с приходната. Въпросът е къде отиват разходите. Заложено е вдигане на пенсиите с 50 лева до март - до изборите. Заложено е едно драстично увеличение на разходите за държавната администрация във всичките й форми. Т.е. хората от администрацията трябва да са много доволни, за да гласуват "правилно". Заложено е вдигане на минималната работна заплата, което всъщност означава, че там идва вдигане на данъците. Т.е. най-бедните хора, които са на минимална заплата ще трябва да платят за заплатите на държавната администрация и това увеличение. Реално като мерки за здравните заведения, за бизнесите са заложени жълти стотинки, обясни икономистът.

 

Трябва да можем да разграничим здравната криза от икономическата. Това нещо го направиха успешно в Словакия. Те организираха масово тестване на хората и в рамките на два уикенда изтестваха цялото население на страната. Хората, които не искаха да се тестват, бяха принудени да си стоят вкъщи и да не излизат, под карантина. Така се установи, че 1% от населението е болно. Карантинираха засегнатите заедно със семействата им, а останалите продължиха да работят. По този начин постигнаха две неща - високата смъртност и заболеваемост не се случи и второ - здравите продължиха да работят, останаха отворени заведения и магазини. Имаха ограничения, но незначителни, като тези през лятото. И има най-вече предвидимост за бизнеса, посочи той.

 

Когато има видимост какво се случва със заболеваемостта и контролираш този процес, когато има предвидимост на това как ще изглежда икономическия процес, тогава бизнеса може да си направи сметката и да вземе адекватни решения. А ние караме с 200 км/ч, само че не гледаме през предното стъкло, а в огледалото за обратно виждане и така се опитваме да се ориентираме какво се случва, коментира Василев.

 

Зимата ще бъде тежка. Една адекватна мярка е мораториума върху кредитите, тъй като това са пари, които бизнеса може да използва за разходи, за заплати. Други неща, които могат да се направят е да се изчисти здравната система от вируса, за да започне да функционира нормално, каза още бившият министър..

 

Когато хората огладнеят, няма да си стоят вкъщи. Когато изборът ти се свежда до това дали да си нахраниш децата или да спазваш мерките, изборът е ясен. Това ще ни вкара в криза, която няма да е до март, а до следващата зима или до още по-тежка криза, смята икономистът.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 11607 |10.11.2020 Илиян Василев: Доц. Мангъров ще продължи да говори, но от ”първа линия” . 26| 13135 |30.10.2020 Илиян Василев: Митко Каратиста и ”Делта Гард” тръгнали да ме съдят за уронване на престижа . 12| 11619 |21.10.2020 Цветан Василев: Иван Гешев е възможно най-посредственият защитник и лобист на Пеевски . 20| 9701 |17.10.2020 Радослав Бимбалов: Правителството на Борисов функционира по опасен начин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads