Реклама / Ads
28| 7891 |07.09.2011 АКТУАЛНО

Иначе България е една хубава страна...

.
Юрген Рот
В България властват мощни криминални структури, които имат влияние в сегашното правителство. С други думи - те биват закриляни. И все пак в страната има и нещо добро - казва Юрген Рот в ексклузивно интервю за Дойче Веле.
 

Ако разлистим най-новата книга на германския разследващ журналист Юрген Рот, посветена на корупцията в спорта, в частта й за България ще открием стряскащи информации за тъмни сделки и договорки, уреждане на мачове и подкупи, за пране на пари, за мафиоти и рекет, за поръчкови убийства и корупция, за безскрупулни спортни функционери и хора, облечени във власт. Така ли изглежда България, погледната отвън?

 

Юрген Рот: "Тя не само изглежда така отвън, тя си е такава в действителност. В България действат родени от системата структури, които и до ден днешен, вкл. при правителството на Бойко Борисов, не са променени съществено. За това свидетелстват не само чужди, но и вътрешни български демократични източници.

 

И това е така не само в България, но и в много други страни от Източна Европа, където съществуват същите или подобни структури. В моята книга аз давам примери от света на спорта, и по-специално - от футбола. Позовавам се на депеши на американския посланик в София, пращани редовно до Вашингтон, в които се говори за това, че въпросните криминални структури са завладели не само спорта, но и са се превърнали в част от системата", казва германският разследващ журналист.


Заглушеният глас на българския народ

В Германия също има организирана престъпност и корупционни структури, но разликата е в това, че там има и дейно гражданско общество, което се бори срещу тези явления. От друга страна съществуват свободни медии и функционираща правова държава, които в България са едва в зародиш, твърди Юрген Рот. Какви биха могли да са причините за несъстоялото се гражданско общество в България толкова години след началото на промените, според Юрген Рот:

"Причините със сигурност се коренят в това, че самият преход, и по-специално приватизацията, бяха проведени така, че старата номенклатура, в тясно взаимодействие с организираните престъпни структури, да запази колкото е възможно по-дълго властта в България. Оттук произтече и липсата на всякакъв интерес от създаването и налагането на истинско гражданско общество в България.

Гражданското общество означава демократично участие в процеса на вземане на всички важни решения. Именно това не се случи в България, не се случва и до ден днешен. Вземете напр. медиите, които са контролират от отделни лица със силно политическо влияние. Свободни медии се срещат рядко, предимно в София. В останалите части на страната такива няма, защото зависимостта е по-голяма, страхът е по-голям, журналисти биват уволнявани заради критични информации и т.н."

Това е едната важна причина за това, защо в България не беше изградено гражданско общество. Другата, според Юрген Рот, е, че управляващите кръгове нямаха никакъв интерес от появата на будно гражданско съзнание, което би застрашило тяхната власт. В този смисъл неслучайно се твърди, че докато другите държави си имат организирана престъпност, то в България организираната престъпност си има държава. Съгласен ли е с тази констатация Юрген Рот?

"Не бих се изразил така драстично. Със сигурност това важи за една Украйна или за Русия, но в България има известни опити за промени от страна на някои депутати, някои министри, напр. на правосъдната министърка, която се опитва да направи нещо, но която сега ще бъде елиминирана от правителството. В същото време има и мощни криминални структури, разполагащи с огромен икономически потенциал, и втори път - с влияние в сегашното правителство. С други думи - те биват закриляни.


Това обяснява защо борбата срещу организираната престъпност в България се свежда до това да бъдат притискани конкурентните престъпни структури, и оставяни да правят каквото си искат онези от тях, които са свързани с властта. Това са групировки, занимаващи се основно с икономическа дейност, това са определени олигарси, които до днес продължават да играят съществена роля."

 

"Потенциалът на България умира!"


А какво мисли Юрген Рот за една страна, в която е възможно соченият за главата на "Октопода" да се кандидатира официално за най-високия държавен пост - президентския? Отговорът на Рот: "Познавам този човек лично, посещавал съм го у дома му. Трудно е да се обясни - това е такава глупост. Първо той не притежава необходимия интелект за това, но зад него стоят силни хора. Има и второ, и трето. Но когато е възможно такъв човек да се кандидатира официално за президент на страната, тогава говорим за разпад на цялата демократична култура", казва Рот.

А в състояние ли е той да каже и нещо положително за България? Юрген Рот: "Да - България е една хубава страна, с много образовани и интелигентни хора, които обаче бягат в чужбина, защото у дома нямат никакъв шанс. Бягат, защото в България са потиснати и разочаровани от развитието. Като цяло България има голям потенциал, много по-голям от всички останали източноевропейски страни. Но за огромно съжаление този потенциал постепенно умира."  (Deutsche Welle)

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 6082 |14.07.2011 Кандидат-историци пишат за България през IX в. и Раковски . 7| 7378 |06.07.2011 Омбудсманът на България, известни личности и чуждестранни дипломати връчиха наградите „Заедно” . 3| 6027 |02.07.2011 България отива на финалите на Световна лига . 32| 16776 |24.06.2011 Скандално: Вижте как се асфалтира в България!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads