Реклама / Ads

5| 5720 |11.10.2011 АКТУАЛНО

Италианци купуват стоки от конфискувани фабрики на мафията

.
Популярната „Монополи” превърната в „Конфискополи” – играчите получават бонуси, ако отнемат имоти на Октопода
Италианските закони за конфискуване имоти на мафията са се оказали най-ефикасното средство в борбата срещу организираната престъпност на Ботуша. Така чрез конфискация на италианското общество били върнати обекти за милиарди, отнети от мафията. Това разкри пред „Торнадо” Микеле Курто, председател на най-голямата европейска неправителствена организация за борба с мафията FLARE (Свобода, Легалност и Права в Европа).

Лидерът на FLARE разказа, че в момента хит сред италианците било да пазаруват стоки – спагети, зехтин, сладкиши, дрехи, произведени във фабрики, одържавени от престъпници, свързани с мафията. В истинска туристическа атракция се превърнала конфискуваната вила на мафиотския бос Тото Рина. В момента тя била превърната от държавата в хоспис и всеки турист можел да спи на леглото или да яде на масата на Рина. Популярната игра „Монополи”, където играчите се стимулират да трупат пари, къщи, хотели, улици и компании, сега била изместена от играта „Конфискополис”.

Участниците в нея получавали бонуси при всеки успех да отнемат в полза на държавата имот от мафията. Така италианците подкрепяли борбата на държавата с Октопода на престъпността, а парите от продажбите се инвестирали в битката срещу мафията. Изследване на FLARE показвало, че мафията на Ботуша променила през последните години философията си на поведение. Сега тя предпочитала да прави пари и да трупа капитали без убийства, бомби, отвличания и създаване на напрежение в обществото.

 Микеле Курто отбеляза, че България е поставила нов рекорд в рамките на ЕС при управлението на тройната коалиция, защото се оказала първата страна членка, на която са спрени почти всички структурни фондове. Партньорите ни били обезпокоени, че европейските пари изчезвали у нас по престъпни схеми и отивали по сметките на лица, свързани с престъпния свят.

FLARE обединява над 50 организации от Европа, обявили се срещу трафика на хора, наркотици, оръжие, пране на пари. В основата й стои италианската неправителствена организация за борба с мафията LIBERA, създадена непосредствено след показното убийство на магистратите Джовани Фалконе и Пауло Борсeлино.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 60| 12851 |09.10.2011 Антибългарски филм с огромен бюджет снимат в Македония . 9| 6740 |08.10.2011 БНТ пуска нов канал . 23| 5811 |08.10.2011 Гръцка безизходица . 24| 13530 |06.10.2011 Дилма Русеф тайно на гроба на брат си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ