Реклама / Ads
8| 11333 |27.09.2018 АКТУАЛНО

Антикорупционната КПКОНПИ да провери първо шефа си Пламен Георгиев. Има защо

.
Пламен Георгиев омайва с успехи депутатите, които уж го контролират
За пореден път шефът на Антикорупцията в България Пламен Георгиев хвърли прах в очит, като ни запозна с това, че е запорирано имането на Трайчо Трайков. Не се и съмняваме в неговите умения и изпълнителност, когато отгоре му е спусната задача. Използвайки незнанието на обществото за тънкостите на закона за конфискация, Георгиев обясни, че ако Трайков не даде декларация или възражения, имуществото му ще бъде отнето.

 Всеизвестно, е че вещо ръководената от Пламен Георгиев комисия не приема почти никакви факти за произход на пари, които са сочени от попадналите под ударите му. Тези декларации и възражения веднъж могат да се уважават, а друг път не. Това показва, че не се действа по правилата, а напълно избирателно и субективно. Нещата до такава степен могат да се усложнят за някой, нарочен за враг, че дори да не се зачетат  и констатациите на НАП.

 

 За пример само ще посочим, че резултатите от ревизиите на Иво Прокопиев и Цветан Василев  не бяха взети под внимание от Антикорупцията, а тези на Делян Пеевски се оказаха настолно четиво и пример за "почтеност". Фрог разкри вчера, че Комисията има право да се самосезира по медийни публикации.  Пламен Георгиев обаче реши да си затвори очите пред множеството разкрития в медиите за съмнителната дейност на Пеевски.

 

Многократно Пламен Георгиев ни уверява, че гаранцията за спазването на закона е независимостта на Комисията и упражнявания контрол върху дейността й от Народното събрание. Но вече сме виждали нагледно как точно се упражнява този контрол. Парламентарна комисия привиква Пламен Георгиев, а той в типичен стил им разказва подвизи и небивалици, които водят до доволни усмивки по лицата на народните представители. Не ги корим за това, тъй като те са запознати единствено с фактите, което той им излага. А те се заключават в милиарди обезпечения и  отнети 120 млн. лева. Много добре, тупат се доволни депутатите. Но нито един от тях не иска и да чуе за огромната манипулация от цифри, която им се поднася.

 

Тази година се оказва, че също е много "успешна" за „Страшилището“ на корумпираните, Отнети са над 10 млн.лева и то с влезли в сила решения на съдилищата. С помощта на юристи, които се занимават с материята, установихме, че през тази година, КПКОНПИ е отнела частично или изцяло имущество за около 12 млн. лева. Г-н Георгиев, имате повод да се похвалите! Само, че от тях 8 млн. лева едва ли ще влязат в хазната, защото са от онези, имагинерно отнетите пари, които са минали и заминали през банкови сметки или продадено имущество.

 

Пламен Георгиев мълчи за това, че общо неуважените искове са за над 9,5 млн.лева, а държавата трябва да изплати съдебни разноски и адвокатски хонорари за 258 х. лв. Нито думичка и за това, че съдилищата са прекратили над 70 дела с искове за над 44 млн.лева, тъй като КПКОНПИ счита, че могат да проверяват с години дадено лице и да го държат в капан. За тези си подвизи Комисията, т.е. ние данъкоплатците трябва да платим над 600 хил.лв. разноски.

 

Казват, че сроковете били инструктивни, демек не са задължителни.  Запознати сме с фрапиращи случаи, от които е видно, че проверката е започнала през 2013 г. и е приключила през 2018 г. Т. е държавна институция унищожава живота на някой нарочен за „убиване“ човек в продължение на пет години. Че защо вещо ръководената Комисия да спазва срока в закона от една година, който по изключение може да бъде удължен с шест месеца. Георгиев казва: Ние не нарушаваме правата!  

 

Фактите, обаче говорят съвсем друго. Разполагаме със значителен брой съдебни определения и решения, от които на човек може да му настръхне косата от ширещото се беззаконие. В свое оправдание Комисията е поискала от Върховния касационен съд да се произнесе с тълкувателно решение, като надълго се обесняват, че те не били задължени да спазват сроковете в закона. Дано съдебната практика да убеди върховните съдии, че хората не могат да бъдат вечно мачкани.

 

Юристи, запознати с материята питат кой орган ще провери декларациите на Пламен Георгиев, в които има прелюбопитна информация за рязкото му имотно замогване, оправдано  с кредити и продадена панелка в "Люлин". Поемаме ангажимент да я разгледаме обстойно с помощта на специалисти, но тогава кой ще трябва да се сезира, не става ясно. Освен да се помолим на КПКОНПИ да му направи проверка!? Или да отидат разследващи журналисти, които да бъдат бити или арестувани...

 

Невена Миткова

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8711 |26.09.2018 Шефът на КПКОНПИ проверил Пеевски само по документи, запорира имота на Трайчо Трайков . 14| 9494 |23.08.2018 ”Демократична България” поиска Брюксел да провери Търговския регистър . 14| 10479 |06.08.2018 Вижте колко богати са политиците ни, според КПКОНПИ . 9| 12808 |17.07.2018 КПКОНПИ: Шефката на Банков надзор е изтеглила хиляди от КТБ преди фалита

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads