Реклама / Ads
9| 11367 |20.11.2019 АКТУАЛНО

Методи Андреев пред Фрог: Да ни покажат къде складират баластрата от р. Вит

.
Така се почиква реката, според местните власти
От разследващи журналисти стана ясно, че в река Вит се извършва екологично престъпление. На огромна територия от речното корито се изземва баластра. Видяхме как премиерът си прави кризисен пиар.
 

Все пак Бойко Борисов не е нито представител на местната басейнова дирекция, нито на местното РИОСВ, още по-малко кмет или областен управител. Защо след репортажите за случващото се с река Вит, той отива на това място? Защо не го виждаме на всяко едно екологично престъпление, а само на това място?! Това попита риторично пред Фрог нюз бившият депутат от  ГЕРБ и строителен експерт Методи Андреев.

 

Човек започва да си мисли, че Бойко Борисов е много притеснен от тези разкрития . В тази връзка разбрахме от областната управителка на Ловеч, че видите ли на 28 октомври имало подписан договор с „Хидрострой“ АД за почистване на речното корито. Оттук възникват куп въпроси:

 

За този договор има ли обявена обществена поръчка, тъй като обикновено тази вид дейност се прави с обществена поръчка.


Този договор ще се даде ли на журналистите, за да се види на каква цена е спечелена тази обществена поръчка. Съмнително е, че такава голяма фирма като „Хидрострой“ се занимава с почистване на това място на р. Вит, в близост до строителството на магистралата. Обичайно почистването на речните корита се извършва от местни фирми, защото това не е обемна и сложна работа. Любопитно е защо точно „Хидрострой“?

 

На място се вижда, че камиони и багери копаят на сериозна площ доста сериозни изкопи. Камионите са 15. Има и 4 багера. Това означава, че на ден около 1500 кубически метра баластра е възможно да се изземва. Там е работено месец, ако не и повече. Става дума за десетки хиляди кубически метра баластра. Въпросът е къде е депонирана тази баластра.

 

Има наредба, според която иззетата баластра от речните корита трябва да се постави на определено място. Та аз питам къде е това място? Нека да ни го покажат, за да отпаднат всякакви съмнения, че баластрата все пак би могла да се използва за строителни дейности, свързани с магистралата.


Трява да се поиска и договора между „Хидрострой“ и фирмата, която реализира извозването на баластрата. Все пак на камионите пише друга фирма. Т. е. тябва да се види какъв е договора между фирмата, която трябва да направи почистването и фирмата, наета за извозването на баластрата. Тези отговори трябва да се дадат, за да се види дали имаме право да се съмняваме или не.

 

Баластрата е подходяща за създаване на т. нар. баластрови възглавници. Но това важи само за високото строителство. За магистрали - използване на баластра за носещо тяло на магистралата, е абсолютно забранено. Само ще обърна внимание, че почвата, която се използва за създаване на носещо тяло на магистралата е специална и тя трябва да отговаря на 4 изисквания. Почвата, която беше вложена на АМ „Тракия“ преди Стара Загора , бе взета по идентичен начин от едно друго място. Сега преди Стара Загора магистралата е на вълни и скоростта е 90 км. Ние видяхме  екологичните щети. Нека сега видим и договорите!

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 19431 |18.11.2019 Октай пред Фрог: Ако Борисов няма общо с избора на Иван Гешев, незабавно да уволни правосъдния министър . 13| 14807 |14.11.2019 Адв. К. Симеонов пред Фрог: Бруталното налагане на Иван Гешев напомня на времената от преди 10-ти ноември . 40| 19745 |08.11.2019 Методи Андреев пред Фрог: Другарят Борисов първо да види гредата в своето око, преди да търси сламката в чуждото . 20| 14630 |21.10.2019 Адв.Татяна Дончева пред ”Фрог” за делото „Баневи“: Прокуратурата прави каквото си иска

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads