Реклама / Ads
51| 14323 |20.06.2014 АКТУАЛНО

Общинар пред Фрог: Предупреждавах за потопа във Варна, ще има и втори

.
Многократно предупреждавах, че ще има потоп в „Аспарухово”, но никой не ме чу. Сега искам да кажа, че същото очаква хората от северната страна на Варна. Пускал са сигнали и за двете части на Варна, заяви пред Фрог нюз общинският съветник от морската столица Костадин Костадинов.

 

Гората в Дженавара я няма, има храсталаци и това е големият проблем. Когато падне дъжд гората има роля да задържа водата, когато обаче гората я няма, водата се свлича безпрепятствено. Отделно канализациите в целия град са задръстени от години и не се почистват. Една голяма част от тях са с откраднати капаци и това още по-лесно ги задръства. Когато има задръстена канализация, пълни с боклуци или с незаконни постройки дерета и като прибавим към всичко това липсата на гора, за да задържа водата, плюс огромния дъжд, се получава ситуацията от вчера. От най-високата точка на Дженавара, от върха на тепето до морето има 500 – 1000 м. Не би трябвало да се случи всичкото това и никога досега не се е случвало. Имало е много по-големи наводнения в предишни години – през 1951 година се излива около 200 л, близо 2 пъти по-голям дъжд от вчера, тогава не е имало такива катастрофални последици, просто защото деретата не са били застроени, били са чисти и гората си е съществувала, посочва причините за водния ад в морската столица общинският съветник.

 

На практика Варна е разположена върху 2 плата – Авренското и Франгелското.  Авренското плато с най-северна точка Джанавара и Франгелското, което се намира от северната страна на варненския залив. Между другото предупреждавах какво може да се случи за квартал Аспарухово, сега искам да кажа какво ще се случи от другата страна на Варна – северната. Под село Каменар гората навремето беше изкуствено залесена, за да спре наводненията, които са били в силата си през 90-те години. Тогава общината взема решение да се направи гора и да се залеси целия склон, само че междувременно след 90-та година започна да се връща тази земя на хора, а те да строят къщи. Циганите започнаха да изсичат гората, която горе крепеше склона, разказва Костадинов.

 

Отидох в полицията, за да пусна сигналите за Аспарухово и за северната част и те ми казаха: „Ние задържаме циганите и като започнем да пишем документацията, изпращаме я в прокуратурата и тя отказва да образува наказателно производство, защото това е малозначителна кражба. Според едно тълкователно юридическо определение всяка кражба под стойността на минималната работна заплата, т.е. под 340 лв., се води малозначително престъпление и прокурорът отказва да образува наказателно производство и затова полицаите ги пускат. Казвах им: Поне конфискувайте коня, каруцата и дървения им материал. Те ми отговориха: Не можем, защото няма къде да държим конете, дървения материал и каруцата. Отидох и говорих с прокуратурата. Те казаха: „Ние сме се пробвали да водим дела. Осъждаме циганина, обаче той не може да плати глобата, защото няма нищо. Няма какво да му се прибере и той отново остава ненаказан”. Предложих да го накарат да си отработи наказанието, но ми се отговори, че за това трябва наказателна промяна. Инициирах такава, писах на Правната комисия миналата година, не получих отговор. След което отидох в Горското, оттам ми казаха, че имат един-единствен горски на територията на общината. Той не само че не може да помогне, но е заплашван с бой. Пак не се отказах, поставих въпроса пред бившия кмет на Варна Кирил Йорданов, тъй като една част от гората, която се сече е общинска. Отговорът му беше: „Ще се обърна към полицията”, разказа за абсурдите на държавата Костадинов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 6080 |20.06.2014 Рефан: Поклон пред красотата и грацията . 22| 22010 |13.06.2014 Красимир Чаврангарски пред Фрог: С медийни трикове в мини Бобов дол направиха "Нов Костинброд" . 8| 10102 |04.06.2014 Кметицата Апостолова пред Фрог: Докладът срещу мен е пълен с доноси . 22| 9230 |15.05.2014 Окото на Фрог: Българският Йерусалим ръждясва и буренясва

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads