Реклама / Ads
5| 6232 |23.01.2020 АКТУАЛНО

Официално: Комисията на Менда прие промените в Закона за хазарта и забрани частните лотарийни игри

.
Комисията по бюджет и финанси заседава
Комисията по бюджет и финанси гледа Проектозакона за промени в Закона за хазарта на първо четене. В началото на заседанието лидера на НФСБ Валери Симеонов, който е вносител на промените, представи мотивите си.

"С Проектозакона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз. Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Тук говорим и за укриване на такси, като вчера стана ясно, че сумите могат да достигнат до 600 млн. лева. За мен тази дейност трябва да се осъществява от държавата и тя да си прибира тези пари. Така и парите за спорт ще бъдат много повече", обяви Симеонов.


"Проектозаконът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент. Така се грижим и за хората, които са спечелили, да получат печалбите си. Друга промяна, която предлагам, е лотарийните билети да се продават само в лицензирани пунктове, а не както сега навсякъде. Освен това тези пунктове трябва да отстоят на 300 метра от училищата. Това го има и сега в закона, но важи само за казината. Целта на промените е да се грижим за здравето на нацията и развитието на спорта", разкри Симеонов.


Депутатите в комисията искаха да зададат въпроси към членове на Държавната комисия по хазарта (ДКХ), но се оказа, че такива не присъстват в залата. "Там е прокуратурата и е нормално да няма техен представител тук", обясни председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.

 

Представителят на Министерството на финансите Людмила Петкова, директор на Дирекция "Данъчна политика", обяви, че целта на промените е да се защити бюджета. "В Закона за хазарта ясно е разписано, че за лотарийните игри трябва да се плащат данъци и такси в размер на 15% върху всички залози. Друг е въпроса кой как е третирал законодателството и как си е плащал данъците", добави тя.

"Проблемът с неплащането на данъци и такси не е в Закона за хазарта. Проблемът е в ДКХ", категорична бе Менда Стоянова.

 

Веднага след това тя подложи на гласуване предложените промени в Закона за хазарта. "За" промените гласуваха 11 народни представители, "против" нямаше, а 6 гласуваха "въздържал се", като това бяха представителите на БСП и ДПС. По този начин предстои промените да влязат и в пленарна зала за първо четене.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6183 |15.10.2019 Официално: УЕФА повдигна обвинение на България . 6| 7093 |04.11.2018 Институт за пътна безопасност: Менда Стоянов започва поход срещу хилядите жертви и пострадали на пътя . 39| 25196 |05.09.2018 Прокурори и политици гостували на Арабаджиеви в Сен Тропе. Защо мълчи Менда? . 22| 14665 |03.07.2018 На амбразурата за Пеевски: Менда Стоянова без аргументи за новите акцизи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads