Реклама / Ads

17| 6089 |18.12.2011 АКТУАЛНО

Отиде си бащата на “нежната революция”

.
Вацлав Хавел
На 75 години почина бившият президент на Чехословакия Вацлав Хавел, предадоха световните агенции в неделя.

  

Икона на антикомунистическото дисидентско движение и символ на демократичното възраждане в Източна Европа, той бе въплъщение на Нежната революция от 1989 г., свалила по мирен път тоталитарния режим в Прага, предаде Франс прес.

 

Хавел е починал във вилата си в северна Чехия, където се възстановявал от тежка пневмония от средата на юли. Болестта е била съпътствана от различни усложнения, като загуба на равновесие, отслабване на паметта и измършавяване, разкри наскоро самият Хавел.

 

Лошо лекуваната в затвора пневмония и рак на белия дроб бяха в основата на многобройните здравословни проблеми на Вацлав Хавел, който е лежал пет години в затвора при комунистическия режим в бивша Чехословакия за дисидентска дейност, припомня Франс прес.

 

Вацлав Хавел е роден на 5 октомври 1936 г. в Прага, в семейство, притежаващо киностудии и десетки сгради в столицата. Лишен е от право да следва в рамките на кампанията за борба с буржоазията, провеждана от комунистическия режим. Така той се отдава на театъра през 1955 г. - първо като сценичен машинист, после като автор на абсурдистки пиеси.

 

Признание печели в средата на 1960-те години, но идва съветската окупация на страната през 1968 г. и той влиза в дисидентските среди. Хавел става един от авторите на "Харта-77" – манифеста на опозицията на комунистическия режим в защита на човешките права, под който подписи слагат най-видните дисиденти на страната. Осъден е на 4 години затвор и написва зад решетките известните "Писма до Олга", първата си съпруга. В същото време комунистическата власт в Чехословакия забранява някои от произведенията му.

 

През есента на 1989 г. оглавява "Граждански форум" - организацията, координирала Нежната революция в Чехословакия. Става първият президент на посткомунистическа Чехословакия от 1989 до 1992 г., а след това и първият президент на Чехия от 1993 до 2003 г.).

 

След смъртта на съпругата си Олга през 1996 г. бързо сключва повторен брак с актрисата Дагмар Вешкърнова, двайсет години по-млада от него.

 

След оттеглянето си от властта, въпреки крехкото се здраве се посвещава на борбата за човешки права в Куба, Беларус, Мианма и Русия, припомня Франс прес.

 

Връща се и към писателския труд: през 2006 г. публикува своите политически мемоари, а след две години и една пиеса – "Да си тръгнеш", станала и заглавие на едноименния филм, представен на предпремиера в Прага през март.

 

Здравето на Вацлав Хавел е разклатено още по време на петте години, прекарани в комунистическите тъмници, годините на върло пушене също си казват думата. Той неведнъж се разминава на косъм със смъртта. През декември 1996 г. е опериран от рак на десния бял дроб, през април 1998 г. хирурзи в Австрия го спасяват в последния момент от чревна перфорация, а през следващия август получава сърдечен пристъп.

 

На 8 март 2011 г. Хавел отново е приет в пражка болница с тежки белодробни смущения - две седмици преди премиерата на филма "Да си тръгнеш" въз основа на пиесата му. След което се оттегли във вилата си, където и си отиде от белия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 26| 7255 |29.07.2011 Отиде си Димитър (Дими) Паница . 16| 7468 |21.01.2011 Напусна ни бащата на Конституционния съд Н. Павлов . 9| 6121 |14.02.2009 Болнични за работа? Ако отидете на лекар, значи можете и в офиса . 14| 9674 |15.01.2009 Отиде си големият актьор Димитър Манчев
Реклама / Ads
БЛОГОВЕ