Реклама / Ads
29| 5649 |21.02.2011 АКТУАЛНО

Отнемат правомощията на Цветанов да подписва СРС-та

.
Бойко Борисов
Главният секретар на МВР ще има правомощията да подписва разрешения за прилагане на СРС-та. Това стана ясно след съвместната среща между премиера Бойко Борисов, министъра на правосъдието Маргарита Попова, главният прокурор Борис Велчев и председателя на ВКС Лазар Груев в съдебната палата.

„Не виждам логика защо политическо лице трябва да дава разрешение за СРС-та", коментира премиерът Борисов.Припомняме, до момента това се правеше от вътрешният министър, в случая - Цветан Цветанов.

Използването на СРС-тата трябва да се отдели от политиката", категорично заяви Борис Велчев.

Frognews.bg припомня, че по-рано днес на кръгла маса в парламента по въпросите на СРС Велчев изказа мнение, че трябва да бъде намален досегът на вътрешния министър до СРС.

Министър-председателят изтъкна, че трябва да се продължи реформаторския устрем и допълни, че промените трябва да станат до юли месец, когато излиза междинния доклад на ЕК за България.

Правосъдният министър добави, че акцент в планираните промени ще бъдат да се засилят законовите гаранции на хората, попаднали в обсега на СРС-та, да се засили последващият контрол от съдиите и детайлно да се разработи регламентацията, касаеща националната сигурност и да се изгради по-добра административно-наказателна защита, свързана с нарушителите, прилагащи СРС-та.Попова изтъкна, че заявителите за прилагане на СРС-та ще имат задължението да мотивират изключително подробно искането си. Съдията, който разрешава или отказва прилагането на СРС-та, ще има същото задължение.

Съдиите ще дават толкова разрешения, колкото могат да контролират", подчерта премиерът и допълни, че отговорността трябва да е споделена между съдиите, главният секретар и тези, които прилагат СРС-та. Лазар Груев посочи, че са необходими законови изменения за СРС-та, промяна и преосмисляне на практиката при използването им.

Председателят на ВКС добави, че институциите са длъжни да променят нормативната уредба и прилагането на специални разузнавателни средства така, че българските граждани да са уверени и спокойни като междувременно страната ни се бори с тежката и организираната престъпност.

„Чрез служебно уведомяване хората, които са попаднали в обсега на СРС-та, но информацията, събрана от тях, не е била използвана по досъдебно производство, ще имат право да искат обезщетения", посочи Маргарита Попова. Тя допълни, че изключително важно и СРС-та да бъдат прилагани само в случай, че доказателствата не могат да се съберат по друг начин.Министър Попова добави, че автентичната информация, събрана чрез СРС-та, трябва да отиде при съответния заявител, а ако информацията е филтрирана, трябва да се носи наказателна отговорност. Министърът на правосъдието обаче подчерта, че въпросът дали МВР да продължи да прилага СРС-та или това трябва да се извършва от друга служба, не е толкова съществен. По-важното според нея е контролът. „Освен това е от изключително значение и унищожаването на информацията от СРС-та и дали това се прави законосъобразно", допълни тя.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 48| 6991 |20.02.2011 Е. Сугарев: Натискат Цветанов, за да обяздят Борисов . 18| 7302 |24.03.2010 Цв. Цветанов: Високопоставен магистрат бил съпричастен към Октопода . 26| 9714 |15.09.2008 Отнемат „Черноризец Храбър" от Калин Руменов. Колко страшно!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads