Реклама / Ads
17| 22372 |31.03.2019 АКТУАЛНО

Пеевски овладява КФН през експертки на диети, чанти и аксесоари

.
Делян Пеевски
Пеевски овладява и Комисията за финансов надзор? Горанов благодари за опънатия над него и любимия му кръстник ”чадър”. На 27.03.2019 г. председателят на Комисията за финансов надзор Бойко Атанасов, приеман за близък на Владислав Горанов и Делян Пеевски, внесе в Народното събрание предложения за избор на двама свои заместници – Илиана Христова и Мария Филипова.
 

По закон КФН е независима от изпълнителната власт. При встъпване в длъжност членовете на комисията полагат пред Народното събрание следната клетва: "Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната, да работя за осъществяването на целите на Комисията за финансов надзор, като се ръководя от принципите на независимост, обективност и добросъвестност при изпълнението на задълженията, възложени ми от закона. Заклех се.".

 

Колко независими, обективни и добросъвестни ще са новите попълнения на КФН, които не притежават експертен опит на пазарите, които ще трябва да надзирават? Къде и кому са се доказали Христова и Филипова, предложени да ръководят управление „Застрахователен надзор" и управление „Надзор на инвестиционната дейност"? С какво ли са заслужили уреждането им да получават по над 12 000 лева месечно – минималната месечна пенсия на 57 пенсионери. Предстоят ли сътресения в държавата, които да налагат заемането на постове от двете „експертки“ от които само Народно събрание може да ги освободи?

 

Коя е Мария Филипова, която ще поеме управление „Надзор на инвестиционната дейност" на КФН?

 

Според източници на Фрог нюз звездната кариера на Филипова се дължи на работата й в министерството на правосъдието, когато заместник-министър е известният вече като "Карлсон, който живее на покрива", председател на КПКОНПИ Пламен Георгиев (27.12.2011 г. - 24.01.2013 г.).  Топлите отношения на Филипова и Георгиев са все още сред най-обсъжданите теми в министерството. Публикуваната на сайта на Народното събрание биография на Филипова до назначаването й от финансовия министър Горанов за председател на Държавната комисия по хазарта, не разкрива някакви значими постижения – юрист, завършил УНСС, длъжностно лице по регистрация в Агенцията по вписванията, младши юрисконсулт в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, старши експерт в Министерството на правосъдието,  главен експерт в Министерството на финансите и старши юрисконсулт в Българската банка за развитие. Заеманата от Филипова длъжност в ББР, случайно или не, е избягвана да се споменава.

Малко вероятно е работата като юрист на Филипова да е причината, която е мотивирала Горанов да назначи един главен експерт в дирекция „Правна“ на МФ за ръководител на ДКХ няколко месеца след като Филипова напуска МФ и постъпва на работа в ББР.  

 

Напомняме, че държавната ББР, първоначално създадена да подпомага малкия и средния бизнес, се превърна в банка-кредитор за едрия капитал с връзки с управляващата партия ГЕРБ. В средата на 2017 г. банката отпуска над 160 млн. лева кредити на фирми, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски. И си спечели името "банката на Пеевски". Чети ТУК!

 

Случайно или не, номинацията на Филипова за член на КФН се прави малко след извършената от КПКОНПИ проверка на финансовия министър Горанов, която проверка по нищо не се различи от проверката, която "Карлсон, който живее на покрива" направи на Пеевски и го изкара чист като сълза.

 

Коя е Илиана Христова която ще поеме управление управление „Застрахователен надзор" на КФН?

 

За предложената от Бойко Атанасов Илиана Христова е публична тайна, че е близка на ... самия  Бойко Атанасов. Звездната й кариера следва звездната кариера на Атанасов в НАП. Двамата споделят и трудните моменти - данъчните ревизии на Цветан Цветанов за шестте апартамента, получени от тъста му, от които той излезе чист, колкото Пеевски и Горанов след това. Христова е известна и с размера на депозитите си във фалираната КТБ. През юли 2013 г. влогът на Христова в КТБ е 105 205 евро, който е нараснал до 113 095 евро към датата на затваряне на банката. Към настоящия момент Христова е директор на териториалната дирекция на НАП –София, а НАП продължава да пази в тайна дали и какви данъчни ревизии е извършила на фирмите на кръстника на Горанов. Затова пък преследва "като изпериалисти" всички неудобни на кръга Пеевски-Доган и главния прокурор Сотир Цацаров.

Двете не-експертни за ресорите, за които се предлагат, номинации за заместник-председатели на КФН поставят под сериозен въпрос независимостта на КФН от изпълнителната власт и от тези, от които изпълнителната власт е зависима. За сметка на това, според техни колеги, предлаганите за заместник-председатели на КФН Христова и Филипова са експертки по маркови дрехи, аксесоари, козметични процедури и диети. Поне като такива са известни сред колегите им. С назначаването им съставът на КФН ще бъде окомплектован. Припомняме, че третият заместник-председател на Бойко Атанасов е небезизвестната депутатка от ГЕРБ Диана Йорданова, прославила се с прочитането на глава VII от проектозакона за независимия финансов одит като „Ви Ай Ай“. Диана Йорданова бе избрана от Народното събрание за заместник-председател на КФН няколко месеца след назначението й като председател на парламентарната комисия, която трябваше да разследва нередностите при обществените поръчки, възлагани от Мирослав Боршош, като директор на НДК.  Йорданова също се е доказала като лоялна по вертикалата Горанов – Пеевски.

 

Екип на Фрог нюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5767 |19.03.2019 Вижте кой влиза в Стратегическия съвет към президента . 5| 7106 |12.03.2019 Проф. Вучева: Единствено президентът има право да опрощава задължения към държавата . 9| 15002 |10.03.2019 Илиян Василев: Доган и Пеевски да финансират мюфтийството . 16| 15510 |22.02.2019 Татяна Дончева: Службите обслужват Москва и Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads