Реклама / Ads
12| 21044 |23.07.2019 АКТУАЛНО

Д-р Петър Кърджилов: Покажете лъжите на Иван Гешев по случая „Иванчева”!

.
Десислава Иванчева по време на ареста
Уважаеми представители на медиите, Обръщам се към вас с призив да изпълните вашия професионален и морален дълг към обществото, след като научихме, че зам.-главният прокурор Иван Гешев е единствената номинация на прокурорската колегия за поста Главен прокурор на Република България. Това се казва в позиция на д-р Петър Кърджилов, разпространена до медиите.

Обръщам се с този свой призив също и към всички публични, политически и обществени личности, всички участници в предстоящите местни избори и въобще които имат властта и публичната трибуна да предотвратят тоталната катастрофа за българската правосъдна система – Иван Гешев да бъде избран за главен прокурор. Обръщам се към няколкото мои колеги PR специалисти, които редовно участват в дискусионни предавания и рубрики в радио, телевизия, вестници и информационни сайтове. Обръщам се лично и към Президента на Републиката, към Националния омбудсман, както и към всички почтени юристи, адвокати, прокурори и съдии, които трябва да се обединят и с всички сили да се противопоставят на тази опасна за националната сигурност и българските граждани номинация и кандидатура.

 

Вчера говорителят на прокурорската колегия на Висшият съдебен съвет Даниела Машева обяви, че след проведени консултации между Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите се стигнало до извода, че „кандидатът за главен прокурор трябва да притежава изключително високи нравствени качества, да е с кариерно развитие в системата на прокуратурата, да има административен опит, да е визионер с модерно мислене и стратегически подход, да е изявен лидер и да излъчва институционално доверие”. Днес сутринта представляващият Висшият съдебен съвет Боян Магдалинчев заяви в студиото на bTV, че делото „Иванчева” е единственото в кариерата на Иван Гешев, по което има произнесена обвинителна присъда на първа инстанция.

 

Именно по делото „Иванчева” още преди една година аз доказах с видеоматериали, които и сега са налични в станицата на г-жа Иванчева във Фейсбук, че Иван Гешев категорично не притежава високи нравствени качества. Доказах с материали от самото дело, че Иван Гешев е лъжец. Но Иван Гешев не е само лъжец. Всички факти, включително разкритията на Фрог нюз за връзките между жената на Иван Гешев и съдружника на основния свидетел по делото Александър Ваклин, сочат, че най-вероятно Иеан Гешев е не само лъжец, но е и престъпник – основен участник и координатор на организирана престъпна група, извършила престъпление за набедяване на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в престъпление искане и взимане на подкуп. Разбира се, в държавата на мафията няма кой да разследва това престъпление, както няма кой да разследва заплахите на служители на КПКОНПИ към Биляна Петрова в случай, че откаже да помогне да набеди Десислава Иванчева.

 

Но нека се върнем към доказаните факти, с които разполагаме – лъжите на Иван Гешев, тогава административен ръководител на Специализираната прокуратура  по случая „Иванчева” непосредствено след техния арест. На 18 април 2018 г. на пресконференцията дадена от Специализираната прокуратура и КПКОНПИ специално по повод ареста на Иванчева и Петрова, Гешев произнася следните лъжи:

 

1.     Лъжа: И. Гешев: „Досъдебното производство касае множество сигнали по отношение на, да кажем по този начин, неправомернии действия в Община Младост.”

Истината: От всичките призовани по делото от Специализираната прокуратура над 20 свидетели от строителния бранш, само четирима дадоха показания в съдебна зала, че са завеждали сигнали до прокуратурата. Един от тях – този на фирма „Артекс” е бил оттеглен от тях. Нито един от тези сигнали, включително този на основния свидетел Ваклин не е за подкуп. Сигналите на разпитаните Александър Ваклин, гл. арх. Здравко Здравков, Александър Пешев и Александър Лаков са за административни нарушения – забавени преписки.

 

2.     Лъжа: И. Гешев: „Бих употребил термина „изнудван” в чисто житейски смисъл, не като наказателно-правна квалификация.”

Истината: Всички от разпитаните над 30 свидетели, призовани от прокуратурата, отрекоха да знаят за изнудване от страна на Десислава Иванчева и Биляна Петрова в какъвто и да било смисъл.

 

3.     Лъжа: И. Гешев за Ваклин: „По отношение на него е определен натиск или изнудване, както искате преценете, за да плати една сериозна сума.”

Истината: Иванчева има една единствена среща с Ваклин, на която се уговарят той да изгради детска площадка в Младост. Доказателство за това е интервюто на Сашо Диков с Ваклин от 7 септември 2018 г. в Специализирания съд, когато Ваклин многократно не дава отговор на въпроса дали се е съгласил да изгради детска площадка, но накрая отговаря положително.

 

4.     Лъжа: И. Гешев: „Под маската на това, че ние се борим за правата на хората, и може би в няк’ва степен това да е така, в крайна сметка се оказва, че се преследват чисто лични интереси. И в крайна сметка може би даже и користни. Не се притеснявам да употребя тази дума.”

 

5.     Истината: Всички разпитани по делото над 30 свидетели от Община Младост и строителния бранш отрекоха да са чували някога Десислава Иванчева или Биляна Петрова да са искали пари или дар за себе си. В първия видеоматериал (линкът по-долу) могат да се видят показанията на тези свидетели, извадени от самите протоколи от делото.

 

6.     Лъжа: И. Гешев: „Казах ви, десетки и стотици преписки в кабинета, вместо да са при конкретните специалисти. Включително и в дома на кметицата бяха намерени такива преписки.”

 

Истината: Единственият документ, намерен при обиска на дома на Десислава Иванчева е мемурандум с „Гаранти Коза България”, който към момента на намирането му не е официално заведен или изведен общински документ, т.е. няма нищо общо с преписка. Нито една преписка или друг общински документ не са намерени нито в дома на Иванчева, нито в този на Петрова. Протоколите от обиските на двете жилища могат да се видят в първия видеоматериал (линкът по-долу).

 

7.     Лъжа: И. Гешев: Определят се няколко срещи, които не се случват по различни причини. Дали защото посредникът е ангажиран, дали защото кметицата не е в добра кондиция поради бурен нощен живот.”

Истината: Десислава Иванчев никога не е водила бурен нощен живот. Напротив – работила е до късно през нощта в Община Младост. Тази лъжа на Гешев цели допълнително да накърни репутацията на гражданския кмет на Младост и да даде повод за допълнителни клевети и лъжи в кафевите медии на Делян Пеевски. Доказателство за това, че Иванчева е работила до късно в общината са показанията на бившия зам.-кмет Никола Вапцаров и на секретарката на г-жа Иванчева Маргарита Стоянова, дадени на 18 октомври 2018 г.

 

8.     Лъжа: На тази пресконференция имаше пълно разминаване между версиите на Иван Гешев и шефа на КПКОНПИ Пламен Георгиев за това как е бил даден подкупа: И. Гешев: „Посредникът се свърза с кметицата и със зам.-кметицата и отиде при тях на кафето на Кристал. Седнаха, пиха кафе два часа, взеха си парите. Посредникът си взе 14 000 евро от тия 70 000 евро, която е неговата част, така от ситуацията. (…) Така, взеха си парите, разделиха се след два часа кафе и тръгнаха в различни посоки.”    Пл. Георгиев: „След като се разделиха, между другото искам да акцентирам тук съвсем дребно, че след като вече отидоха в колата на кметицата имаше обаждане от посредника на лицето, което свидетелстваше при нас и каза „Всичко е наред, няма да имаш повече проблеми, след като са дадени вече тези пари, нещата вече са наред” Очевидно той беше предал вече в колата парите.”

Факт е, че ако парите са били предадени в кафенето или пък в колата, обвиняемите не са били задържани на място при предаването, както и че при над 100 служители, ангажирани в операцията, по думите на Гешев, никой не е направил  дориснимка на броене или предаване на пари в кафенето. Гешев обаче многократно излъга, както на тази пресконференция, така и в национален ефир, че има видеозапис от предаване на пари в кафенето, както и че Биляна Петрова е прибрала парите от подкупа в чантата си. Такива доказателства по делото не съществуват.

 

9.     Лъжа: И. Гешев: „Светнаха всички като коледни елхи.”

Истината: Снимките и протоколите от освидетелстването категорично доказват, че ръцете на Иванчева и Петрова са замърсени със светещо вещество само с малки петна по външните части на ръцете, но не и във хващателните им части по пръстите и дланите. Освидетелстването на Иванчева и Петрова не се извършва веднага, ами цели 10 часа след ареста – за да има достатъчно време да ги изцапат с това вещество по време на ареста, извършен под ръководството на Гешев, както и да се оправдаят, че ако не е намерено достатъчно вещество по хващателните части, то е било поради дългия престой навън.

 

Тук можете да видите цялото видео с лъжите на Иван Гешев на пресконференцията на 18 април 2018 г.: https://www.facebook.com/DIvancheva/videos/845811452256074/

            Второто видео с лъжи на Иван Гешев, което направихме е от неговите участия в телевизии на 19 април 2018 и на ….. При тези негови участия той сам разобличава своята лъжа за това как е бил предаден „подкупа”.

10.  Лъжа: И. Гешев за Нова тв, 19 април, 2018: „Аз твърдя, че в тези записи има всичко, за което един прокурор може да мечтае.” Има предвид предаването на парите в кафенето.

Истината: Такива записи, с предаването на „подкупа” на Кристал никога не бяха показани и не съществуват като доказателства по делото.

 

11.  Лъжа: И. Гешев в същото интервю: „Изчакахме да си пият кафе два часа. Парите са прехвърлени, част от парите в чантата на зам.-кемтицата. (…) След това целенасочено изчакахме да се разделят, всеки със своята част от парите. След като нямаха зрителен контакт задържахме. Посредика се обади на изнудваното лице, за да потвърди, че е изпълнил ангажимента си, примерно да кажем. В този момент задържахме посредника в градинката пред Народния театър. (…) Парите са разделени в заведението.”

Истината: Нищо от това, което Гешев казва на 18 и 19 април относно предаването на „подкупа” не е истина и не присъства в кориците на делото.

В интервюто си в bTV на 7 януари 2019 г. на  Гешев сам разкри лъжите си от 18 и 19 април, 2018 г.:

 

            „В един момент когато спира на първия светофар след поставянето на парите в колата от посредника, след като спира колата, КОНПИ, и правилно, преценяват да спрат г-жа Иванчева и да се мине към задържане от служителите на МВР.”

Тук е второто видео с лъжите на Иван Гешев: https://www.facebook.com/DIvancheva/videos/320204575266878/

Както правилно коментира Сашо Диков в предаването си, при това свое участие в bTV Гешев сам признава, че парите са поставени – подхвърлени в колата. Дали обаче това е направил обявения за посредник Петко Дюлгеров? Най-вероятно това е поредната лъжа на Гешев, защото във видеоматериала на БНТ от ареста, предоставен след искане на адвокатите и съда, ясно се вижда, че следователката, която намира, изважда и показва парите в колата ги „намира” именно при особено странни обстоятелства. От записите се вижда, че абсолютно всички участници в ареста на Иванчева и Петрова на 17 април докладват и се отчитат директно на Иван Гешев, който, въпреки че като административен ръководител на Специализираната прокуратура няма такива правомощия, присъства през цялото време и лично контролира ареста с устни заповеди към всички останали служители на МВР, КПКОНПИ и следствието.

 

Освен лъжите, драстичното нарушаване на човешките права на Иванчева и Петрова по време на ареста им е прецедент в историята на съвременна Европа – без адвокат, без вода и тоалетна, местени, бутани и извеждани настрани от процесуалните действия при колата. България със сигурност ще бъде осъдена от Европейския съд за правата на човека. Такова е мнението на много адвокати.  Отговорен за всичко това, както и за съсипването на животите на две малди жени и на техните семейства е лично Иван Гешев – номинираният днес от прокурори и следователи за главен прокурор на Република България.

 

Затова, уважаеми представители на медиите, обществени, политически и публични личности, уважаеми г-н Президент, г-жо Национален омбудсман,

призовавам ви да си свършите работата, да изпълните дълга си и да не позволявате този човек да заеме най-отговорната позиция в съдебната система. Аз изпълних своя дълг като показах лъжите му и за пореден път ги излагам пред вас, с риск да започнат още репресии срещу мен. Когато изложих тези лъжи пред вас в специалната пресконференцията с участието на адвокатите по делото на 18 декември 2018 г. – вижте видеото: https://www.facebook.com/DIvancheva/videos/631587760589310/ , повечето медии казахте само, че искаме оставките на Иван Гешев и Пламен Георгиев, без да обясните защо. Силно се надявам този път да обясните защо. Защото в противен случай, ако останете безмълвни и бездействащи при този избор, вие ще станете съучастници на мафията в България.

 

Петър Кърджилов е доктор по обществени комуникации и информационни науки, експерт комуникация при рискове и кризи, бивш пиар специалист в Община Младост, член на Съюза на учените в България.

 

Снимка: Петър Кърджилов, Десислава Иванчева и Биляна Петрова


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 7395 |23.07.2018 Големият проблем на Странджа е обезлюдяването, а не чумата, смята Петър Кънев . 8| 12906 |20.06.2018 Петър Добрев пред Фрог: Борисов обслужи Турция, но никой няма да го разследва . 2| 8390 |23.05.2018 Петър Кърджилов пред Фрог: Има опити в район „Младост” да се подвеждат служители . 18| 13138 |26.04.2018 Петър Чолаков за Фрог: Румен Радев плаши ГЕРБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads