Реклама / Ads
42| 39071 |24.01.2013 АКТУАЛНО

Пламен Юруков с изненадващи факти за Референдум 2013

.
“Използва се един стар подход на българските политици и политически партии - взима се едно партийно решение и след това се впускат един куп експерти, които да нагласят фактите към решението”, каза Пламен Юруков, лидер на ВОТ-консерватори по темата за наближаващия референдум.
 

 

Според него нормалният подход на едно умно управление е първо да се анализират фактите, да се събере информация, а след това въз основа на анализ да се вземе едно умно решение.

 

Първото, на което обърна внимание е самия въпрос и какво пише в закона за него.

 

ЗАКОН ЗА ПРЯКО УЧАСТИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ В ДЪРЖАВНАТА ВЛАСТ И МЕСТНОТО САМОУПРАВЛЕНИЕ

Раздел II. Национален референдум
Чл. 10. (4) В предложението за национален референдум се включват един или няколко въпроса, на които гражданите отговарят с "да" или "не".

Въпросите се изписват на общоупотребим български език, кратко, точно и ясно.    

 

Въпрос за национален референдум 2013: Да се развива ли ядрената енергетика в Република България чрез изграждане на нова ядрена електроцентрала?

Пламен Юруков е на мнение, че и литературен анализ на ученик от 5-ти клас ще покаже, че този въпрос може да има два отговора и то различни. Той не отговаря на закона. Партията, която го предлага е допуснала грешката, но лидерът на ВОТ-консерватори се учудва защо и другата партия, която е на противното мнение не е направила необходимата стъпка да сезира Конституционния съд, който да се произнесе. Законът позволява да има два отделни въпроса. Юруков добави, че много български граждани смятат, че този въпрос е несъстоятелен и се явява подигравка към техния здрав разум.

 

След като изясни първия проблем, разгледа историята на ядрената енергетика в България, започнала още 1956. Между 1991 и 1997г. по 3 и 4 реактор се правят над 900 модификации. През 2003г. Световната асоциация на ядрените оператори (WANO) докладва, че 3 и 4 реактор изпълняват всички международни стандарти за безопасност. “А това, за което трябваше да се пребори българското правителство е да осигури един живот на тези два реактора още 20 или 30 години. Много малко хора знаят и това не се казва никъде, че България, подписвайки договора за присъединяване към ЕС, вътре има една клауза, че ние можем да пуснем отново тези реактори в условия на национална криза. Не се коментира, защото като се нагласяват фактите към партийния лозунг нямаш интерес това нещо да се казва”, смята Юруков.

 

Според лидера на ВОТ-консерватори, е странно защо 3 и 4 реактор са затворени, когато при допитване до народа през 2005г, 75% са за продължаване на експлоатацията им. Той смята, че странна и леко комична е ситуацията, “че тези, които затвориха 3 и 4 реактор искат да се изгради една нова ядрена централа. Това много прилича на филма с Чарли Чаплин, в който детето чупи прозорци, а баща му идва да продава нови”, пошегува се Юруков.

 

Друг важен факт, на който се обърна внимание е, че прогнозното увеличаване на потреблението до 2020г ще бъде минимално. Това, според Пламен Юруков означава, че Белене още от самото начало е планирана за износ на електроенергия. “Т.е. и да има, и да няма Белене, това няма да повлияе на цената на тока в България.” Той смята, че ако тази централа е частна, печалбата ще отива за инвеститора, а за нас остава ядреният риск.

 

Като лидер на ВОТ-консерватори Пламен Юруков призова хората да отидат да гласуват, но отговорът да бъде “НЕ”, като акцента е, че в момента България няма нужда да прави нова ядрена централа. Даде пример със семейство, което има три автомобила в гаража си, да отиде да си купи четвърти.

 

В заключение Пламен Юруков каза, че има и друго, за което също не се говори. Според изявление на Росатом, 2,5 млрд евро ще бъдат върнати в България под формата на инженеринг. Това не означава строителни фирми да получат работа, а фирми с инженери да пишат папки и да правят консултации.

 

В момента голяма част от населението по света има проблем с достъпа до електроенергия. Например, в Индия и Венецуела. След като имаме добри специалисти, защо да не отидат там, да печелят проекти и да правят ядрени електроцентрали, от които да печели българската държава. А предплатеният реакторът може да се реализира там.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 109| 22604 |20.01.2013 М. Андреев: Докладът на Доган е заплаха за националната сигурност на България . 8| 6899 |20.01.2013 София и Скопие в порочен кръг . 31| 10674 |19.01.2013 Теди Москов: Не знам какво точно е “Пайнер”, ще питам адвокат как да реагирам на Азис . 20| 8250 |18.01.2013 Протестът по река Дунав срещу АЕЦ "Белене" - 24 март 1990 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads