Реклама / Ads
0| 6276 |05.09.2017 АКТУАЛНО

В помощ на децата с тежки заболявания: Безплатни консултации с топ специалисти от чужбина

.
Един от най-авторитетните лекари в областта на детската онкология и хематология в Турция, проф. д-р Хилми Апак, ще гостува в България на 16 септември.
 

Топ специалистът с повече от 25 години опит в лечението на рак при деца е известен далеч извън границите на родината си със стотиците успешно лекувани малки пациенти, включително и от България. Заедно с колегата си доц. д-р Исмаил Гьонен, с когото работят заедно в „Лив Хоспитал“ в Истанбул, той ще консултира безплатно пациенти в София. Двамата пристигат у нас по покана на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“, в рамките на инициативата им да предоставят достъп на българските пациенти до последните достижения в медицината, като си партнират с едни от най-добрите лечебни заведения и специалисти от цял свят.

 

Ракът при децата е различен от този при възрастните

Ракът тръгва от мутирала клетка, която се размножава бързо и се разпространява неконтролируемо, посочва проф. Хилми Апак. За щастие това рядко се случва в детска възраст, но защо все пак се случва не е изяснено докрай. Сигурно е обаче, че при децата типовете рак, които се срещат най-често, са различни от тези при възрастните, а диагностиката и лечението им трябва да се извършва от специалисти с опит конкретно в детската онкология и хематология. В около 30% от всички случаи на рак при децата става въпрос за левкемия, наричана още рак на кръвта. Втори по честота са туморите на мозъка и гръбнака. Невробластоми, лимфоми и саркоми също се срещат в детска възраст.

И въпреки че онкологичната диагноза в детска възраст винаги е нещо тежко, неприемливо и несправедливо, добрата новина в тази област е, че огромният процент от тези случаи са лечими. Това се дължи на напредъка на медицината, но също и на особеностите на детския организъм. „Детският организъм е изумителен. Той може да се лекува много по-бързо в сравнение с тялото на възрастен човек“, казва проф. Хилми Апак.

 

На какво да обръщат внимание родителите?

Родителите трябва да следят за признаци на умора, анемия, често кървене от носа и венците, упорита температура, увеличени лимфни възли, главоболие, липса на апетит и осезаемо понижаване на теглото при децата. Това разбира се са симптоми, които могат да се отнасят за много състояния, повечето от които са безобидни. Затова появата на някой от тях не бива да става повод за паника. Водещ критерий е продължителността на оплакванията. Например необяснима температура в продължение на повече от 10 дни трябва да алармира родителите да се обърнат към специалист. Поради общия характер на симптомите диагностицирането на рак в детска възраст представлява сложна задача, затова опитът на лекаря е от ключово значение в такъв случай.

 

Кои са проф. Хилми Апак и доц. Исмаил Гьонен?

Проф. Хилми Апак е специалист с международен авторитет в областта на детската онкология и хематология, от 4 години насам работи във високотехнологична „Лив Хоспитал“. Съосновател е на групата TRALL за лечение на левкемия в Турция и от 24 години оглавява Департамента по педиатрична хематология и онкология в Медицинския факултет Cerrahpaşa. Работата и научните му интереси са в областта на рака в детска възраст, кръвни заболявания при децата и ефектите на храненето върху физическото развитие при децата.

Доц. Исмаил Гьонен е педиатър с над 15-годишен опит в едни от най-добрите болници в Турция. Третира заболявания при деца и юноши, с интереси в сферите на инфекции и имунодефицити, проблеми на растежа и развитието, алергични и кръвни заболявания.

За допълнителна информация и записване за безплатна консултация с проф. Хилми Апак и доц. Исмаил Гьонен в София, обадете се на телефоните на Здравен информационен център „Медикъл Караджъ“: 0879 977 401 или 0879 977 402.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 8545 |08.03.2017 Фрогоко: Наредба на Кунева кара учителите да правят досиета на децата . 8| 7702 |06.02.2017 Семерджиев: Москов показа безпомощност, има хаос в системата . 0| 6339 |07.10.2016 Съдът за турските ваксини: Касае се за обществен интерес и за здравето на децата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads