Реклама / Ads
7| 7353 |28.09.2019 АКТУАЛНО

Посланикът на Швейцария: Критичните гласове в България трябва да се чуват, а не да се уронва репутацията им

.
Мюриел Берсе Коен
В България е необходима аналитична и разследваща журналистика, заяви пред „Хоризонт“ посланикът на Швейцария у нас Мюриел Берсе Коен. Според нея това е изключително важно, особено в среда, когато всички трябва да се преборим с фалшивите новини.
 

Коен отказа да коментира ситуацията в БНР с аргумента, че не я познава добре и не би могла да направи обективна оценка без да е запозната с детайлите. И все пак - тя определя демокрацията у нас като „млада“ и вижда неравенството като един от основните проблеми в страната ни. Също така - липсата на квалифицирана работна ръка. Българо - швейцарското сътрудничество може да се надгради най-вече в сферата на високите технологии и иновациите, където и двете държави са много силни, допълва Мюриел Берсе Коен.


Посланичката коментира какво липсва на България, за да бъде по-добро място за живеене и инвестиции: Ако погледнете класацията за конкурентоспособност, правена от Световния икономически форум, България е на 51-во място от 140 държави. Най-добрите оценки получавате в сферата на иновациите, дигиталните и комуникационните технологии. Това за сектори, които се развиват много бързо в цял свят и е добре, че България се представя много успешно в тях. Разбира се, има и предизвикателства - всички компании търсят предвидимост и сигурност, включително правна.

 

Върховенството на закона е много важно. Също така все по-голямо внимание се обръща на околната среда, където се правят инвестициите, защото всички ставаме свидетели на климатичните промени и това е огромен проблем, посочи Мюриел Берсе Коен

 

Много предприемачи са се оплаквали от липса на върховенство на закона и корупцията в България и посочват тези проблеми като причина или да не инвестират у нас, или да изтеглят инвестицията си. Това е проблем навсякъде, а не само в България. Вярно е обаче, че това е едно от предизвикателствата пред България. Все още има много какво да се направи, за да се ограничат тези явление. Ние наблюдаваме развитието по този въпрос и оценяваме това, което вече е направено. Въпреки това предизвикателството не е преодоляно и има още много какво да бъде направено, казва още тя.

 

Посланикът отговаря и на въпрос за върховенство на закона и дали демокрацията в България е застрашена: Никой не трябва да бъде над закона. Това обаче е и въпрос на доверието на гражданите към институциите. Това е процес, демокрацията е процес. Напълно разбирам защо българските граждани гледат много внимателно какво се случва и как действат институциите, смята тя.

 

Критичните гласове са част от здравата демокрация. Ние трябва да ги чуем, независимо, че може и да не сме съгласни с тях. Не бива обаче да уронваме тяхната репутация с цел да заглушим или поставим под въпрос правдоподобността на това, което казват, категорична е посланичката.


Забелязах, че има много медии. Аз дори се учудвам колко голям брой медии откривам, откакто съм тук. Те са с различно качество, разбира се. Мисля, че в България е много важно да има добра аналитична и разследваща журналистика. Това трябва да е част от медийната среда. Само по този начин гражданите ще могат да се радват правата, които им дава функциониращата демокрация, казва още Мюриел Берсе Коен.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5915 |28.09.2019 Разрешиха на Иванчева да участва в изборите . 3| 9506 |28.09.2019 Социологът проф. Мирчев: Последният мандат на Фандъкова е пълна катастрофа . 10| 6511 |26.09.2019 В коя България да се завърнат младите? . 29| 6200 |26.09.2019 Дaниeлa Дoĸoвcĸa: ВСС оставя улицата и политиците да обругават съдиите от САС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads