Реклама / Ads
2| 5132 |17.12.2008 АКТУАЛНО

Празен стол и бурни овации в ЕП за носителя на наградата "Сахаров"

.
Празният стол в средата на пленарната зала на Европейския Парламент в Страсбург бе за тазгодишния носител на наградата "Сахаров" - Ху Джия, който в момента се намира в китайски затвор.

 

Неговата съпруга се обърна с емоционално видеопослание към евродепутатите от своя дом в Пекин, където е под домашен арест. Тя говори за лошото здравословно състояние на съпруга си и за неговата борба за човешки права.
При последното посещение на Ценг Жинян в затвора при нейния съпруг на 21 ноември, служители на затвора са й забранили да обсъжда наградата "Сахаров". "И двамата бяхме предупредени, че ни е забранено да споменаваме факта, че той е бил награден", каза съпругата на Ху Джия в своето видеопослание, което бе посрещнато с бурни овации в залата на ЕП в Страсбург.
 "Носителят на наградата "Сахаров" за 2008 година Ху Джия бе номиниран като представител на гласовете в Китай и Тибет, които бяха принудени да замълчат. Днес обаче ще чуем един от тези гласове". Това заяви председателят на ЕП Ханс-Герт Пьотеринг в своята реч по повод посланието на Жинян.
Празен стол за Ху Джия
Откривайки церемонията по награждаването, председателят на ЕП каза, че днес е ден да си припомним основополагащите принципи на Европейския съюз : ангажимент за мир, прогрес и човешки права.... " Пьотеринг цитира думите на Андрей Сахаров, че не е възможно да постигнеш една от тези цели, ако игнорираш останалите две. "Когато през 1988 година връчихме наградата "Сахаров" за първи път, нейният първи носител Нелсън Мандела бе в затвора. Тогава тук имахме и един празен стол за Андрей Сахаров. Днес празният стол е за Ху Джия". "Ние говорим за човешки права като приятели на китайския народ и сме наясно, колко много можем да постигнем заедно за мира и прогреса в света" , подчерта още Пьотеринг.
 По повод награждаването на Ху Джия, Жинян цитира думите на съпруга си: "Може би Европейският Парламент е имал предвид работата ми в областта на  СПИН и околната среда, понеже това, което направих в областта на защитата на човешките права, бе много далеч от успеха и аз ще трябва да удвоя усилията си."
 Тя каза, че Ху Джия се е надявал да бъде последният политически затворник. Тя също припомни, че нейният съпруг далеч не е единственият в Китай, затворен заради своите убеждения. "Понякога цената, която трябва да се плати е много, много висока. Не само активистите, но и техните близки са подлагани на тормоз от полицията, загубили са работата си или са поставени под домашен арест.  И още по-лошо - някои са били изправени пред съд и осъдени. "
 Ху Джия, често е казвал "че иска да учреди мрежа за подкрепа на семействата на правозащитниците - да ги поддържа морално, за да направи по-поносим натиска, на който са подложени", припомни неговата съпруга.  Затова тя обяви, че иска да използва паричната стойност на наградата от 50 000 евро като начален капитал за основаване на фондация за подкрепа на семействата на правозащитниците.
Ценг Жинян припомни още, че до 2004 година нейният съпруг се е ангажирал преди всичко с темата СПИН и с опазването на околната среда. "От 2004 година насам полицията редовно го лишаваше от свобода на придвижване и той нямаше друг избор освен да се присъедини към движенията за човешки права от къщи, пишейки статии и публикувайки информации."
 "През всичките тези години най-важното и най-интересното, което той правеше, е да говори последователно истината. Той  никога не спря да пише за това, което наблюдаваше, никога не спря да описва едно по едно нещата от действителността, за които китайските медии не могат да говорят."
"Ху Джия винаги е бил оптимист. Според него Китай се намира в един от най-отворените периоди на своята история, независимо от това, дали правителството го иска или не...Китай се движи с голяма скорост към едно отворено и демократично общество. ", Жинян своя съпруг. "Ние сме изпълнени с надежда, че скоро ще можем да поздравим един отворен Китай."
В своето изказване вдовицата на Андрей Сахаров припомни апела на своя съпруг, че хората винаги трябва да остават верни на съвестта си. Тя попита евродепутатите дали всички те са направили достатъчно,  за да защитят Ху Джия, съпругата и детето му от държавата, "с която те искат да поддържат връзки". Елена Бонер попита още, дали позициите на ЕП и на Парламентарната Асамблея на Съвета на Европа по отношение на човешките права винаги са основани на принципи

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 7720 |17.12.2008 Започват снимките на "Страх" . 16| 11386 |17.12.2008 САЩ пускат зелени карти срещу покупка на имот . 2| 5589 |16.12.2008 Актьорската стачка раздели Холивуд на два лагера . 0| 4689 |16.12.2008 Целият свят облече "светла" коледна одежда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads