Реклама / Ads
7| 5046 |22.02.2021 АКТУАЛНО

Проф. Мира Кожухарова: Планът за ваксиниране се провали

.
Проф. Мира Кожухарова
”Планът за ваксиниране практически не действа. Имаше нужда нещата да се коригират напълно в последния момент. Това е доста обезсърчаващо, но контрапунктът е, че хората показаха, че искат да се ваксинират. Организацията е лоша”. Това коментира пред БНР епидемиологът проф. Мира Кожухарова. Тя писа среден три на управляващите за имунизационната кампания.
 

"Не е нормално да чакаме електронния регистър като подарък за 3 март. Той трябваше да е готов по времето на сключване на електронните договори, които между другото са за над 18 млн. ваксини, т.е. за над 9 млн. души в България, колкото ние нямаме", отбеляза проф. Кожухарова. Тя отправи критики и към математиците в щаба, които биха били по-полезни, "ако се занимаят с това, а не с анализ на ефективността на ваксините, което не е тяхна работа".


"Имунизационните кампании, за разлика от управлението на една епидемия, изцяло зависят от хората. Управлението на една епидемия е трудно нещо и то се обуславя от редица биологични фактори, така че невинаги е справедливо да обвиняваш някого, че не се е справил много добре. Но една имунизационна кампания изцяло зависи от нас. Добре, че хората искат да се ваксинират, но очевидно нещата пак ще се решават в ход, а не на базата на предварителни стратегии", коментира епидемиологът. Според нея, властите трябваше да наблегнат първо на имунизацията на хората, които са застрашени от лечение или смъртен изход, а сега не е ясно как се приоритизират групите за ваксинация. Все пак Кожухарова коментира, че "по принцип колкото повече хора са ваксинирани, толкова по-добре, защото поне тези хора ще бъдат предпазени от тежко заболяване и това е шанс, който не бива да се пропуска".


По отношение на дилемите коя ваксина да изберем, проф. Кожухарова обяви, че няма кой знае каква разлика между ваксините и ефекта, който очакваме от тях. "От първия момент беше ясно, че е неизпълним изборът на ваксини, не знам защо толкова го повтаряха. Нямахме истински план за действие, а през цялото време се посочваше, че хората ще имат възможност да изберат своята ваксина. Истината трябваше да се каже от самото начало - технологията няма значение за ефекта, който очакваме от ваксините", коментира тя.


По повод непрекъснато удължаващите се срокове за поставяне на втора доза, Кожухарова обясни, че от много време в имунологията е известно, че когато втората доза се постави по-късно, може да се очаква по-висок имунен отговор. "Съобщенията за 21-ви и 22-ри ден бяха неясни още от първия момент, защото нещата в имунизациите не стоят точно така", посочи специалистът. "Няма хубави и лоши ваксини. Който иска да се ваксинира, нека да го направи максимално бързо", заключи тя.Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 6924 |14.02.2021 Вирусолог номер 1 проф. Аргирова: Нямаше ръководство на пандемията, а наблюдение, което ще ни струва скъпо . 8| 11411 |27.01.2021 В. Енчев: Троянският кон на Сърбия се разкри. ЕС е мираж! . 31| 7867 |26.01.2021 Проф. Александър Маринов: Премиерът подтиква президента да наруши Конституцията . 10| 8102 |12.01.2021 Проф. Момеков: Получихме шамар с COVID-19, станахме арогантни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads