Реклама / Ads
22| 18062 |04.11.2020 АКТУАЛНО

Проф. Младен Григоров: Covid-19 е едно чисто биологично оръжие

.
Проф. Младен Григоров
”Мистериите около това ново заболяване са много, за мен Covid-19 е едно чисто биологично оръжие”, коментира пред БНР кардиологът проф. Младен Григоров. Той изказа подозрения, че икономическите последици за света ще направят много хора милиардери. ”Така е било и така ще бъде. За жалост този път е много вулгарно”, посочи кардиологът.

Според него е много обезпокоително понижаването на възрастовата граница на заболелите и починалите.


"Нашата здравна система засега се държи много прилично", подчерта проф. Григоров и определи създалото се напрежение около случаите на затруднен прием в болниците като "психо пандемия", при която изплашените хора за всяко нещо викат Спешна помощ, без да се налага това, а в същото хора, имащи нужда от това, да нямат достъп.


Професорът по кардиология уточни, че в приемните пунктове (фургони) пред лечебните заведения опитен лекар, ако има слушалка, оксиметър и термометър, ще може да прецени дали пациентът е с Covid-19 и дали да го върне вкъщи за лечение, или трябва да бъде приет в болница. "Има изработени алгоритми в медицината. Според тях, колкото по-тежък е случаят, толкова повече важат тези алгоритми. Лекарят на първия пост трябва да има опит, знания и дори импровизация, за да може да се справи", подчерта той.


Професорът определи идеята за Covid пунктове като много добра, но изрази притеснение да не бъде провалена поради неопитни кадри, които да бъдат поставени там. "Сложи ли се неопитен човек, което се опасявам, че ще стане поради недоразбиране на тази етапност, ще се оплеска цялата работа. Това е много хубава идея, която ще облекчи приема в болница", изтъкна той.


Да се използва опитът на "Пирогов", където пациентите идват със собствен превоз, препоръча проф. Григоров. "Защо за всеки кихнал да се вика линейка?!", попита медикът.


Според него трябва да се обособят болници с много добре заплатен персонал, които да се занимават само с Covid случаи. По думите му така няма да се кръстосват потоците от пациенти и няма да се налага спиране на плановите операции.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 22| 8173 |07.10.2020 Проф. Иво Петров: Здравната система няма да издържи при тези темпове на COVID-19 . 24| 14452 |28.09.2020 Проф. Минеков: Европа ще отсече краката на българската мафия . 28| 13085 |14.08.2020 Проф. Иво Христов: Статуквото се бетонира, предложенията на Борисов не са в дневния ред на протеста . 3| 11029 |07.08.2020 Проф. Слатински: Всеки Августовски пуч неизбежно се превръща във фарс и завършва с провал

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads