Реклама / Ads
5| 5992 |02.10.2014 АКТУАЛНО

В. Радев за Фрог: Имало е десетки тона повече взрив от допустимото

.
Валентин Радев
В цеха в Горни Лом е имало десетки тона взрив повече от допустимото. Това каза през Фрог нюз бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев. Той е бил един от малцината, които днес са влезли максимално близо до зоната на трагедията.

 

Когато влязохме видяхме, че тези два цеха ги няма.  Разрушени са изцяло на ниво нула. Включително има и кратери, не големи, но има. Включително с бетонните плочи надолу. Това означава, че там е взривено голямо количество взривно вещество. Вътре е имало десетки тона взривни вещества. Мястото, откъдето минахме, не намерихме човешки останки. Взривът е бил много голям и лично се съмнявам дали може нещо да се открие, предположи Радев. По думите му основната причина за трагедията е неспазване на технологията и натрупване на нерегламентирани количества взривно вещество. Това е станало не по правилата и предписанията. Тепърва ще се нищи откъде е тръгнал взрива, ако изобщо може да се установи това. Изводът отсега е, че на място е имало взрив, който не е трябвало да бъде там. Имало е проверки и предписания. Някои от тях са били изпълнени, но други не. Имало е забележки към организацията на производствения процес. Не мога да кажа дали има пряка връзка между предписанията и това, което се случи, уточни той.  По повод твърденията, че гръцките мини са много по-опасни от съветските Радев обясни: Няма по-опасни и по-малко опасни мини. И едните и другите са опасни. Опасен е въобще процеса на утилизация. Той дори е по-опасен от процеса на създаване на такива изделия. Тези мини, които са били във фабриката, са били стари. Доколкото знам и в други предприятия има такива мини. Става дума за дългогодишен договор , хората са работели, имали са документация за него. Изненадващо е защо се е случило и не можем да гадаем.

 

Това, което направило впечатление на бившия зам.-министър е факта, че на място е имало трима специалисти. Те  са високо квалифицирани. Изпълнителният директор, има такова образование, шефът на завода за утилизация Мирослав Чернев също.  Завършил е в Шуменското училище, много подготвен, работил е в базата в Челопечене. Сред загиналите е и другият експерт-директорът на предприятието-Милен Митков. Той също е завършил в Минно-геоложкия институт такава специалност. Нямаме никакви забележки към квалификацията на ръководството. Незнам дали е така и с хората, които са работили на по-ниски нива. Бащата на загиналия Милен-Валери Митков беше тук, не искам да коментирам в колко тежко състояние е.  Той се чуди и не може да повярва. Знае се, че когато в цеха пристигне някой от тримата експерти, всички изпълняват предписанията за безопасна работа, слагат ръкавици и т. н. Човекът недоумява как може да е станало. Каквото и да е причината за трагедията, едно е ясно- имало е много, много взрив.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6867 |01.10.2014 Св. Филипов за ФРОГ: Извиват ръцете на Фандъкова за ислямски център . 12| 7023 |30.09.2014 Отец Никанор пред Фрог: Заради заемите България може да добива шистов газ . 6| 8915 |29.09.2014 З. Тодоров пред Фрог: ДАНС се използва срещу неудобните за властта . 46| 7533 |26.09.2014 Първо във ФРОГ: Посланик осъди МВнР и ексминистър Николай Младенов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads