Реклама / Ads
5| 9972 |29.01.2019 АКТУАЛНО

Разрешиха на „социално слаб” да строи край плажа на Синеморец

.
Бетон и край плажа на Синеморец. Спрян преди години строеж получи зелена светлина да бъде довършен. Причината да бъде спрян е, че попада в границите на природен парк „Странджа” и не отговаря на екологичните норми.

През 2015-а екоинспектори спират принудително строеж в Синеморец край устието на река Велека. Парцелът е бил общински и е бил закупен на търг от Неделчо Гинин. Управител на фирмата инвеститор е неговата дъщеря.

 

Това не е първият имот, който Гинин придобива в Синеморец по странен начин. Разследване на bTV от 2007 г. показва, че с протекциите на администрацията в Царево е получил парцел край морето като крайно нуждаещ се, за да си построи дом.

Новият строеж е непосредствено до хотела с апартаментите, но на по-предна линия. РДНСК отнема строителното разрешение на базата на актовете на екоинспекцията.

 

След четири години съдебни дела Върховният административен съд се произнася в полза на инвеститора. Причината е, че има разминаване в документите. Строителното разрешение било издадено преди да бъде обявен за природен парк.

 

Директорът на парк „Странджа” Румяна Цвяткова обясни в „Тази сутрин”, че паркът е основан през 1995 г. Общината е издала разрешение за строителство, защото смята, че е урбанизирана зона. В природния парк не влизат урбанизираните зони и има ред, по който те трябва да бъдат изключени, а по думите й това не е направено.

 

Според служителя на парка Иван Камбуров не е спазена процедурата за промяна на границите съобразно Закона за защитените територии.

 

От регионалната екоинспекция обясниха, че част от имота попада в парка. За да бъде изключен от него, трябва да се приеме общ устройствен план. Ставало въпрос за заварено положение. От там заявиха, че природният парк е институцията, която трябва да извади териториите от урбанизираните зони или обратното.

 

Д-р Атанас Орачев от сдружение „Черноморска Странджа” обясни, че освен застрояването има и друг скандал. А именно за незаконното разкопаване на могила, където е намерено прословутото синеморско съкровище. По думите му то е изключително и в момента е в НИМ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 13928 |28.01.2019 Само във Фрог: Бандитска ли е цензурата, щом сваленото предаване на Ахчиева е с най-висок рейтинг в БНТ? . 22| 11161 |26.01.2019 Германска журналистка разкритикува Русия за героизирането на Ленинградската блокада . 2| 6572 |25.01.2019 Как се манипулират новини? . 13| 42354 |25.01.2019 Скандалът ”Йончева” става международен с герои прокуратурата, Пеевски, Ангелов и Гергов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads