Реклама / Ads
13| 10301 |02.02.2020 АКТУАЛНО

Съдия Здр. Калайджиева: Възможностите на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей

.
Здравка Калайджиева
Съдържанието на огласената информация за президента не може да даде основания за подозрения било в престъпна дейност, било в измяна на Конституцията. Не искаме да обърнем внимание на това, че всички очакват от прокуратурата да се произнесе по законността. Време е да се разбере, че прокурорът може да повдига спорове за законност, но съдът решава кое е законно...

Практическите възможности на прокуратурата достигнаха до неконтролируем апогей. Това коментира пред БНР Здравка Калайджиева, правозащитник и бивш съдия в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (2008 – 2015).


„Упражняването на правомощията на Иван Гешев отива отвъд рамките на буквата на закона и засяга духа на понятието законност. Обстоятелствата от последната седмица поставиха не само мен, но и много юристи в състояние, в което се чудим дали нямаме и ние нужда от психологическа помощ“, каза юристката.


По думите на Калайджиева главният прокурор е свободен да иска каквито желае тълкувания от Конституционния съд, „но нещата, които той пита, са добре отразени както в теорията, така и в практиката. Той може да попита, защото Конституцията го овластява“.


Здравка Калайджиева подчерта, че „подслушването на лице, част от военните, каквото е ген. Цанко Стойков, не може да бъде разпоредено в образувано срещу него производство на Специализираната прокуратура, такова производство може да бъде провеждано единствено от Военната прокуратура“.


„Надявам се, че не само шепа специалисти, но цялото общество разбира необходимостта от промени в тази безконтролна, неефективна и избирателно упражнявана власт. Тя трябва да бъде поставена незабавно под пълноценния и компетентен контрол на съдилищата, какъвто в момента се предвижда по някои въпроси. Докато се стигне до този пълноценен контрол, минава дълъг период от време, в който такива действия могат да съсипят и авторитета, и интересите, и държавността. В момента наблюдаваме посягане върху държавността“.


По думите на Здравка Калайджиева „представите за това, че борбата срещу престъпността ще се извършва по законен ред, отдавна са отмити“. „Ставаме наблюдатели на някаква шоупрограма, която действа като фойерверк“, каза тя.


За нея е от съществено значение функциите на съда и на прокуратурата да бъдат ясно очертани в Конституцията, за да може оттам да се правят заключения.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 10162 |31.10.2019 Съдия Нели Куцкова: Всичко буди притеснение при г-н Гешев . 8| 13885 |20.09.2019 Съдия Калин Калпакчиев: Управляващите и кръговете около Гешев имат интерес от комфортна медийна среда . 5| 6216 |10.07.2019 Съдия Методи Лалов: Длъжността на главния прокурор е всевластна и безконтролна . 3| 6983 |02.11.2017 Йонко Грозев, съдия в Страсбург: „Пакетирането“ на главния прокурор с председателите на ВКС и ВАС саботира реформата в Темида

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads