Реклама / Ads
0| 28981 |14.03.2022 АКТУАЛНО

Само във Фрог: Кадрови подхлъзвания на ”Продължаваме промяната” вкарват ГЕРБ в управлението на МО през задната врата

.
Тагарев награждава Георгиев при освобождаването му от Института по отбрана
Руските бомби в Украйна успяват ефективно да заглушат кадровите безумия на ”Продължаваме промяната”. След напускането на Стефан Янев в Министерството на отбраната като че ли настъпи кадрови хаос! Зам. Министър Симеонова шумно хвърли оставка във фейсбук и на нейно място беше назначен Йордан Божилов. Той се води експерт в областта на международното сътрудничество и като доверен човек на ген. Аню Ангелов беше началник на политическия му кабинет в първото правителство на Борисов.

Нещата не спират дотук. Новият кабинет изрови от нафталина полковник от резерва Станимир Георгиев и вече активно го лансират на другия зам. министерски пост в МО.


А кой всъщност е Станимир Георгиев? Той е полковник от резерва. Бил е директор на дирекция „Инвестиции в отбраната“ по времето на Аню Ангелов, а няколко години по-късно заместник директор на Института по отбрана по времето на Тодор Тагарев. Силен кадър на ГЕРБ в отбраната, който след уволнението от структурите на МО, гравитира около водещи фигури в партията на Борисов.


Георгиев "блесна" в медиите още по времето на кариерата му в дирекция „Инвестиции в отбраната“. Структурата, през която минават основните поръчки на армията, попадна под ударите му още в първите му дни като министър. През 2013г. военният министър Ангел Найденов прави проверка на дирекцията ръководена от Георгиев и резултатите от нея са фрапиращи. Найденов обяви, че ще сезира прокуратурата за работата на "Инвестиции в отбраната" и ще отстрани ръководството й до приключване на проверката, която е назначил. Военният министър тогава го отстранява от заеманата длъжност. В своя защита Георгиев казва, че в доклада, който е изготвен на база проверка от инспектората и вътрешния одит, не става въпрос за корупционни практики, а се говори единствено за административни нарушения. Признава нарушенията в дирекцията, на която е шеф.

 

Въпреки нарушенията министър Найденов не успява да уволни Георгиев. Той решава този въпрос, като го назначава на пост в Международния секретариат на НАТО в Брюксел. За командироването на Георгиев обаче не е бил проведен конкурс, каквито са изискванията на наредбата на МО за заемане на длъжности в задгранични представителства. "Кратък беше срокът, за да организираме конкурс. Решението за назначаването на Георгиев в НАТО е политическо. Затова и не е проведен конкурс", коментираха неофициално от МО пред медиите.

 

Вече по време на управлението на земеделеца Николай Ненчев в МО в кабинета Борисов 2, експертният потенциал на Георгиев, въпреки уличаването му в тежки нарушения преди време, отново става нужен в МО, този път в Института по отбрана, където е назначен за заместник на Тодор Тагарев. Като такъв той бързо се превръща в момчето за поръчки на Тагарев. С отличните си контакти с фирмите и бизнеса от времето му в обществените поръчки на МО бързо започва да реди технически спецификации и задания за да угоди на правилните хора във властта. Коронния му номер обаче е участието му в подготовката на конкурса за избор на нов боен самолет, който президентът Радев многократно критикува. След големите скандали по този проект Станимир Георгиев е първата жертва за нагласения конкурс и през март 2017г. Тагарев го освобождава с почести. Но малко след него и той бива принуден да напусне Института поради същите съмнения свързани с изискванията, които предрешиха избора на F-16 и обезсмислиха провеждане на конкурс.

 

"Тагарев беше в основата на промяната на проекта за нов многофункционален изтребител за военновъздушните ни сили. Заедно със своите хора в института той се опита да промени критериите за оценка и методиката за оценяване на изтребителите, така че на първо място да бъдат класирани употребяваните.", писаха тогава медиите.

Според МО Тагарев е правил опити за промяна на техническите задания и по проекта за придобиване на и бронирани машини за Сухопътните войски и Институтът по отбрана е забавил и други армейски проекти.

 

По информация на ФРОГ след 4-5г. на резервната скамейка уменията на Станимир Георгиев отново са нужни в МО. След провала на кандидатурата на Тодор Тагарев Георгиев е най-добрата алтернатива за управляващите. С този ход ще се тестват за пореден път отношенията на "Прължаваме промяната" с президентството. Родната отбрана и без това е в плачевно състояние вследствие на корупционната спирала на предишния кабинет на ГЕРБ. Затова е доста симптоматично назначението на кадри на ГЕРБ от страна на ПП на високо позиции в министерствата. Това вид подаване на ръка към Борисов ли е? И на каква цена?

 

Пробва се с Тодор Тагарев в МО, назначиха Йордан Божилов и сега опипват терена със Станимир Георгиев? Предстои да видим дали Георгиев ще бъде назначен? Не се ли превръщат пак в мираж надеждите за промяна в отечественото МО? Каква ли ще бъде и реакцията на президента Румен Радев за кандидатурата на Георгиев като зам.-министър на отбраната?

 

Калин Джумайски

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 14579 |22.02.2022 Поетът Кирил Кадийски за Фрог: Стига вече! . 1| 6526 |21.02.2022 Първо във Фрог: Нов успех на българската поезия и Кирил Кадийски . 9| 15876 |17.02.2022 Георги Кадиев: Не вярвам, че Бойко Борисов има само 99 000 лв. . 7| 7289 |12.02.2022 Проф. Даниел Вълчев: Няма как да заобиколим прокуратурата, тя не е само гл. прокурор

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads