Реклама / Ads
2| 8636 |28.08.2013 АКТУАЛНО

Скандал с вещите на Ванга в Рупите

.
Скандал се разрази с вещите на пророчицата баба Ванга в къщата й в Рупите след решение на Общинския съвет в Петрич. На 1 август на своя сесия той гласува всички вещи на пророчицата да бъдат извадени от къщичката й на Рупите, където тя живя последните си 20-ина години, и да се предадат за постоянно в градския музей.
Това е станало по настояване на директора на музея Сотир Иванов, който желае да се направи постоянна експозиция но после се разбрало, че музеят няма помещение да съхранява и експонира вещите на баба Ванга.

„Всички вещи на пророчицата са собственост на общината и преди време ние, от фондация „Ванга”, предложихме на кмета Вельо Илиев, докато трае ремонтът на къщичката, вещите да бъдат извадени и да се съхраняват надлежно някъде”, обясни специално за „Монитор” причината за недоразумението управителят на комплекса „Рупите” Серафим Иванов.

„След решението на Общинския съвет от 1 август кметът Вельо Илиев издаде заповед  до 31 август къщата да бъде опразнена за да започнем дългоочаквания ремонт. Нашето желание е след ремонта една част от вещите на баба Ванга да се върнат тук, а с друга част да се подреди експозиция в градския музей. Иначе какво ще показваме на хилядите почитатели на пророчицата, когато идват тук, на Рупите. Доколкото разбрах в музея нямат готовност да приемат всички вещи – до 31-ви остават само 3-4 дни”, недоумяваше управителят на „Рупите”.

Има време неразумното решение на Общинския съвет в Петрич да се прегласува и час по-скоро да започне ремонтът  на къщичката, след което да се възстанови автентичността на стаите й, чиято собственост години наред се оспорваше от роднини на баба Ванга, коментират обикновените петричани.

Според Сотир Иванов от фондацията първо са поискали да експонират вещите на Ванга в музея, след това са се отказали от това. Все пак директорът на Историческия музей призна, че в момента не е готов с помещение, където да изложи вещите, принадлежали на пророчицата.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 9207 |11.08.2013 Скандална афера в поръчка за броене на делфини по българското крайбрежие. . 48| 44571 |07.06.2012 Скандал! П. Сертов и М. Червеняков срещу БОР-КОР и Станишев на маса . 60| 11572 |30.04.2012 Скандал: Руската църква дискриминира БНТ . 30| 11141 |05.04.2012 Нови скандали преди визитата на руския патриарх в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads