Реклама / Ads
14| 9253 |11.08.2013 АКТУАЛНО

Скандална афера в поръчка за броене на делфини по българското крайбрежие.

.
Докато "зелени" активисти се готвеха да приберат 3.5 млн. лв., се оказа, че Евросъюза вече е организирал друго броене на делфините, при това в цялото Черно море.
 

Изпълнението тече в момента и обществената поръчка за броене на българските делфини е безсмислена и излишна. Това съобщават от Граждански комитет за борба с корупцията в писмо до медиите. Проверка на организацията установява, че Главна дирекция "Морско дело и рибарство" на Европейската комисия е възложила обществената поръчка на английския изпълнител MacAlister Elliott & Partners.

Възложено е установяване на числеността на делфините не само в българското Черноморие, а в цялото Черно море. Това е глобален проект за изследване на отрицателно въздействие на рибарството върху китоподобните, като основна част на проекта е броене на популацията на делфините.

Поръчката е на скромната стойност от 397 000 евро.

Става дума буквално за подаряване на 3.5 млн лв на някого срещу имитиране на работа. Както вече алармирахме, единственият поканен кандидат за усвояване на сумата от ИАОС към МОСВ бе новорегистрираното обединение "Делфин", зад което стоят "Зелени Балкани" в съдружие с "Тетис"- Италия.

Тези два субекта се оказаха вплетени по странен и съмнителен начин и в другата международна поръчка за броене на делфини, която тече в момента и която е възложена на британската MacAlister Elliott & Partners. По този проект наскоро е проведена първата международна експедиция в Черно море с облитане със самолет. Ръководител на екип е бил д-р Simone Panigada - вицепрезидент на Институт Тетис, Италия, който е партньор на „Зелени Балкани“ в обединение „Делфин”.

Неизвестно защо и как, но в самолета е присъствал и представителят на „Зелени Балкани" Димитър Попов! Настояваме от всички замесени в "делфинските схеми" да дадат ясен отговор дали са имали намерение да се възползват от труда на MacAlister Elliott & Partners и да го представят после като своя дейност, но вече по апетитния проект за 3.5 млн лв. И още - да отговорят защо Евросъюза е оценил преброяването на делфините в Черно море на 397 000 евро, а у нас се дават 3.5 млн лв за броене само в български териториални води. Имаме информация, че в Изпълнителна Агенция по околна среда са били абсолютно наясно с дублирането на двете поръчки, но са запазили мълчание.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 6628 |10.08.2013 Отворете си очите за България и Румъния! . 1| 6594 |09.08.2013 Чистка в митниците - смениха петима шефове . 1| 11445 |08.08.2013 Кои са най-опасните плажове на Черно море . 1| 5717 |07.08.2013 Парапланерист постави нов рекорд за най-дълъг полет

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads