Реклама / Ads
3| 8866 |07.02.2018 АКТУАЛНО

Уж точка на сагата ”Виваком”, но Косарев ще съди ”ВТБ Кепитъл”

.
Дмитрий Косарев
Английският върховен съд (The High Court of Justice) сложи край на спора за собствеността на ”Виваком”. Фирмата на руския бизнесмен Дмитрий Косарев ”Емпрено Венчърс” (Empreno Ventures), претендираща да е мажоритарен акционер в телекома преди закупуването му от Спас Русев, обаче ще може да съди организатора на търга ”ВТБ Кепитъл”.
 
Твърденията са, че "ВТБ Кепитъл" е нагласила процедурата така, че да бъде спечелена от българския бизнесмен с финансовата помощ на продавача на телекома заради негови дългове – руската "Внешторгбанк" (ВТБ).

Това стана ясно от съобщения на двете страни в спора, разпространени днес.

Първо от "Емпрено" обявиха, че съдът е излязъл с решение, потвърждаващо правото на руската фирма да съди компанията "ВТБ Кепитъл" заради продажбата на българския телеком. "Емпрено" определя това като първа победа в битката за възстановяване правото на собственост във "Виваком", посочва още Медиапул.

Телекомуникационната компания по-късно обясни, че на практика са отхвърлени като неоснователни претенциите за разваляне на сделката. Допуснати са обаче тези срещу "ВТБ Кепитъл" - организатор на търга за продажбата на собственика на "Виваком" заради просрочен дълг към руската "Внешторгбанк", която фактически притежава "ВТБ Кепитъл"

От "Виваком" допълват, че сега обявеното съдебното решение е окончателно и с него отпадат и последните претенции, свързани с промяната на собствеността на БТК преди 2 години.

"Пореден съд, в различна юрисдикция, потвърждава несъстоятелността на претенциите на "Емпрено" към групата на БТК. Българският съд потвърди на три инстанции (включително от Върховния касационен съд), че "Емпрено" няма основание да претендира прогласяването на нищожността на документите във връзка с проведената съгласувателна процедура по реда на облигационната емисия, емитирана от БТК", пише в съобщението на телекома. В него се припомня, че люксембургски съд в средата на януари също отхвърлил исковете и на притежаваната от "Емпрено" "Ел Ай Си Телекомюникейшън" (LIC Telecommunication) към БТК.

В средата на миналия месец беше отхвърлена и поредната жалба пред Върховния административен съд срещу решението на Комисията за защита на конкуренцията, с което бе разрешено придобиването на собственика на "Виваком" "Интер В" (InterV) от "Вива Телеком" (Люксембург) С.А, допълват от "Виваком".

Спас Русев купи дружеството "ИнтерВ" (InterV), което притежаваше БТК, на търг в Лондон през ноември 2015 г. До продажбата се стигна след като акциите на "ИнтерВ" бяха заложени като обезпечение по кредит за 150 млн. евро, отпуснат от руската ВТБ със срок за погасяване май 2015 г. Това не стана след фалита на КТБ и Русев победи в аукциона с оферта за 330 млн. евро, доста над началната от 180 млн. евро. Българинът бе финансиран от ВТБ с 240 млн. евро за сделката,

Малко преди търга се появи фирмата на Косарев "Емпрено", претендирайки, че притежава мажоритарния дял от "Виваком" като едноличен собственик на фирмата "Ел Ай Си Телекомюникейшън" (LIC Telecommunication), която държи 43.3% от компанията "В Телеком Инвестмънт" (V Telecom Investment S.C.A) – собственик във "Виваком". LICT преди това се казваше SHCO 79 и бе собственост на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев, но той я продал на Косарев, след като от сделката за "Виваком" се оттегли бизнесменът Пиер Луврие, твърдят от "Емпрено". Общо "Импрено" имала 76.6% от акциите в дружеството, като останалата част е чрез "Ти Си - Ай Ем И" (ТC-IME), притежавала 33.3% по силата на договор за суап на обща възвръщаемост (Total Return Swap/TRS) с "Крушър Инвестмънт Лимитед" (Crusher Investment Limited). Това дружество е дъщерно на ВТБ и не върнало акциите на "Виваком" на TC-IME и продължило да упражнява правата си на глас, което в крайна сметка довело до провеждането на нагласения търг, обясняват от "Емпрено".

Във връзка със спешната продажба на БТК от ВТБ за уреждане на изискуемия отпуснат от руската банка кредит за 150 млн. евро при пълен залог на телекома, от компанията на Косарев твърдят, че "ВТБ Кепитъл България" блокира одобряването на предложения за рефинансиране на този дълг от трети лица.

Според "Емпрено"обявеният конкурс за продажба на БТК е непрозрачен, провежда се от ВТБ в конфликт на интереси и се използват държавни пари за незаконно поглъщане и овладяване на "Виваком". Именно този търг се опитва да събори в съда Косарев, докато ВТБ оспорва правота за предявяване на тези искове.

Сега обявеното от "Емпрено" решение на Английския върховен съд на практика позволява воденето на съдебно дело срещу "ВТБ Кепитъл".

"Доволни сме, че съдията каза на ВТБ, че ще им се наложи да обяснят в процеса какво се е случило по време на този нагласен търг, защо ни отстраниха по този начин; защо ни измамиха по този начин; и защо позволиха дружеството да бъде продадено на самите тях за сума, представляваща малка част от реалната му стойност", коментира Дмитрий Косарев в разпратеното до медиите съобщение. "С нетърпение очакваме етапа на разкрития в процеса, в който ВТБ и високопоставените ѝ служители ще бъдат задължени да покажат всички документи, включително електронната кореспонденция, и да обяснят как са извършили незаконното и враждебно придобиване на "Виваком", където бях мажоритарен акционер", допълва руският бизнесмен.

В делото си срещу ВТБ и останалите обвиняеми "Емпрено" и "Ел Ай Си Телекомюникейшън" настояват, че търгът е нагласен и в него участва консорциум, воден от ВТБ и включващ отделни високопоставени служители на банката, свързани с нейните дружества "ВТБ Кепитъл" и "ВТБ България", а Спас Русев е придобил акциите на "Виваком" на силно занижена цена – над три пъти под справедливата им пазарна стойност.

Според телекома обаче вече въпросът с развалянето на сделката е приключен и повече Косарев не може да има претенции за собствеността на дружеството.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 7527 |19.12.2016 Сагата в СУ продължава: Двойници на студенти взимали изпити в Юридическия факултет . 0| 6077 |30.03.2016 А. Найденов: БСП се намира в една мъртва точка . 12| 9622 |17.01.2015 Продължението на сагата с парите на вложителите в КТБ АД. . 75| 9418 |16.12.2010 Н. Младенов, гневен: Точка! Край на хората от службите в мисиите ни в чужбина!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads